Internationale samenwerking aanpak drugsuithalers uitgebreid

Sinds kort neemt Nederland de strafvervolging over van minderjarige uithalers van drugs die zijn aangehouden in België. Dit gebeurt op basis van een nieuwe jeugdregeling en de Nederlandse uithalerswet.

In oktober en november is een aantal uithalers veroordeeld tot jeugddetentie en resocialisatietrajecten. Inmiddels zijn vijf minderjarige jongeren overgebracht van België naar Nederland. Zij zitten in Nederland hun straf uit.

Samen met de jonge uithalers, verhuizen ook hun strafdossiers van het Openbaar Ministerie (OM) van België naar dat van Nederland. Dit gebeurt op initiatief van de Landelijke Eenheid van de Nederlandse politie en de Federale Politie van België, in samenwerking met de OM’s in Nederland, waaronder het Parket Rotterdam.

Regelmatig arresteert de Belgische politie uithalers van drugs. Deze jongeren zijn voornamelijk afkomstig uit Amsterdam, Rotterdam en Almere. De politie treft deze uithalers aan in de haven, op plekken waar bijvoorbeeld fruit of koffie uit Zuid-Amerika wordt overgeladen. In sommige gevallen zijn jongeren geronseld om voor een groep te gaan werken.

Een minderjarige uithaler wordt vanaf nu in Nederland vervolgd voor de in België gepleegde feiten. Sinds begin 2022 is het Nederland ook strafbaar om op een haventerrein te zijn zonder duidelijke reden. Dit maakt deze nieuwe aanpak mogelijk. Voorheen konden minderjarige uithalers in Nederland alleen een boete krijgen van 95 euro.

Over SecurityDaily

Security Daily publiceert nieuws, opinie en achtergrond voor security managers en beveiligingsinstallateurs.

Bekijk alle berichten van SecurityDaily →