Verdubbeling aantal incidenten met drugslabs

Branden, explosies en drie doden. Het aantal ongelukken met drugslabs is het afgelopen jaar verdubbeld ten opzichte van 2021.

Een oververhitte ketel knalde op 27 september door een dak in Beesd. Het is slechts één van de veertien incidenten met drugslabs die de politie afgelopen jaar registreerde. Het gaat om plaatsen als Baarle-Nassau, Drachtstercompagnie en Oude Pekela, maar ook grote steden als Alkmaar, Den Haag en Rotterdam.

In het Friese Haule viel na een chemische ontploffing een dode en een zwaargewonde. Bij drugslabs in Kiel-Windeweer (Groningen) en Zaandam vonden agenten een dode.

Willem Woelders, landelijk portefeuillehouder drugs bij de politie, spreekt van een zorgelijke ontwikkeling. “Niet alleen de veiligheid van de criminelen zelf, maar ook van omwonenden is in het geding. Het gevaar voor de omgeving is fors.”

Ketelbouwers en koks

Volgens de politie zijn het afgelopen jaar onder meer ketelbouwers en zogeheten koks in de drugslabs opgepakt. Zij hebben kennis van de chemische processen en de benodigde ervaring waarmee synthetische drugs kunnen worden gefabriceerd. Woelders: “Ons vermoeden is dat in hun plaats onervaren mensen zijn gekomen. Daardoor zien we nu meer incidenten, zoals branden en explosies. Met alle gevolgen voor de omgeving.”

Over SecurityDaily

Security Daily publiceert nieuws, opinie en achtergrond voor security professionals.

Bekijk alle berichten van SecurityDaily →