Nieuwe digitale haveninspecteur Seagull observeert 24/7 Scheveningen Haven

Het 24/7 observeren van inkomende en uitgaande scheepvaart in havens. Dat is mogelijk met Seagull van BrainCreators, specialist in intelligente digitale inspecteurs op basis van AI technologie. De slimme toepassing voor havenregistratie wordt als eerste gebruikt door Scheveningen Haven en is momenteel te zien tijdens de Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas.

Als beveiligingsmedewerkers langer dan twintig minuten op beeldschermen kijken missen ze 95 procent van alle zichtbare activiteiten, blijkt uit onderzoek van Ainsworth. Bovendien worden niet alle havens 24 uur per dag geobserveerd. Dit opent de deur voor diverse ongewenste activiteiten in kleine en grote internationale havens. Seagull ziet alle activiteiten en rapporteert daarover naar de belanghebbenden. Ook worden alarmeringen verzonden wanneer gebeurtenissen worden waargenomen.

Seagull kan automatisch verschillende scheepstypes herkennen, de snelheid van passerende schepen meten en in- en uitgangstijden registreren. Dankzij het overzichtelijke dashboard, krijgen operators een totaaloverzicht van activiteiten met detailweergave van scheepstypes, data, tijdstippen, vaarrichtingen en snelheden.

Wanneer schepen de toegestane snelheid overschrijden of in de nacht passeren, alarmeert Seagull operators. Hierdoor kunnen zij onmiddellijk de situatie inschatten en eventueel, in het kader van de maritieme veiligheid, acteren. Daarnaast bevat Seagull een heatmap om een beter visueel inzicht te krijgen op welk deel van het water het meest wordt gevaren. Gebruikers kunnen dankzij deze functie eenvoudig trends en analyses maken, zodat ze maatregelen kunnen nemen om afwijkende vaarbewegingen te detecteren. Tevens wordt automatisch een logboek bijgehouden, waar alle ontwikkelingen op worden bijgehouden en situaties kunnen worden geëvalueerd.

Scheveningen Haven

Seagull is gebouwd door de domeinkennis en data van de Scheveningen Haven samen te voegen met de technologie van BrainCreators. Hierdoor is er een schaalbare digitale haveninspecteur gerealiseerd, die voldoet aan de eisen van iedere moderne haven. Bosch Energy & Building Solutions heeft de rol van ‘system integrator’ op zich genomen, waardoor er een totaaloplossing is ontwikkeld die geschikt is voor iedere haven en video management systeem. De gemeente Den Haag maakt dan ook als eerste gebruik van Seagull.

De gemeente vindt het belangrijk om meer zicht te krijgen in het vaarverkeer. Voorheen werd alleen de beroepsvaart geregistreerd en was er geen standaard systeem om het in- en uitkomende vaarverkeer te herkennen en te registreren, zoals dat wel bestaat bij de kentekenregistratie van auto’s. Er werd daarom besloten om een nieuw innovatief systeem te ontwikkelen.

Seagull herkent en registreert automatisch het vaarverkeer in de haven middels een intelligent videosysteem dat werkt op basis van Artificial Intelligence (AI). De AI herkent het scheepstype en het systeem legt tegelijk ook de datum/tijd en vaarrichting vast. De medewerkers van het havenbedrijf houden in een dashboard het totaaloverzicht van alle activiteiten in de haven bij, waarbij de privacy van de havenbezoekers wordt gewaarborgd. Het systeem registreert geen persoonsgegevens en opvarenden komen niet zichtbaar in beeld.

Robuust systeem

“De haven van Scheveningen ligt direct aan de Noordzee en centraal aan de Nederlandse kust, waardoor snel in- en uitvaren mogelijk is. Hierdoor is er altijd beweging in de haven en een constante stroom van inkomende en uitgaande schepen”, aldus Cees Duvekot, Port Authority en hoofd verkeerscentrale van de gemeente Den Haag. “Voorheen moesten onze operators alle schepen handmatig registreren. Er moest daarom een robuust systeem komen om beter zicht op onze haven te krijgen en met Seagull hebben we dit gerealiseerd. Dankzij Seagull zetten we een toekomstbestendige en innovatieve stap, waardoor we de in- en uitvaart van alle soorten schepen kunnen waarnemen en registreren. Doordat het systeem ook vreemd vaargedrag automatisch kan detecteren worden bepaalde risico’s beter in kaart gebracht.”

“Scheveningen Haven is een unieke en multifunctionele plek. De haven ligt direct aan de Noordzee en verwelkomt zowel de beroepsvaart als de recreatievaart. Scheveningen Haven is ook een wijk waar mensen wonen, werken en recreëren. Daarom is het nu en in de toekomst belangrijk om de (maritieme) veiligheid en leefbaarheid te waarborgen. Het gebruik van het registratiesysteem door medewerkers van het Havenbedrijf gaat hierbij helpen”, zegt Anne Mulder, wethouder Scheveningen bij de gemeente Den Haag.

“Nederland is wereldwijd voorloper in het haven-maritieme domein. Om deze leidende positie ook in de toekomst vast te kunnen houden, is er op het vlak van digitalisering nog wel een flinke versnelling nodig. De inzet van Artificiële Intelligentie (AI) speelt daarbij een zeer belangrijke rol”, aldus Roos Janssen Product Manager van BrainCreators. “Wij zijn er dan ook trots op dat we samen met Scheveningen Haven en Bosch Energy & Building Solutions een oplossing hebben weten te realiseren, waarmee we een stap vooruit zetten om maritieme gebieden beter in de gaten te houden.”

Over SecurityDaily

Security Daily publiceert nieuws, opinie en achtergrond voor security managers en beveiligingsinstallateurs.

Bekijk alle berichten van SecurityDaily →