Beslag op honderden kilo’s drugs door internationaal samenwerkingsverband Hazeldonk

Het samenwerkingsverband Hazeldonk, waaraan Nederland, België, Luxemburg en Frankrijk deelnemen, heeft in 2022 honderden kilo’s drugs in beslag genomen en een drugslab en cocaïnewasserij ontdekt.

De samenwerking tussen de Benelux-landen en Frankrijk bestaat sinds 2006 en is vooral zichtbaar tijdens de gezamenlijke, meerdaagse controles onder de noemer Etoile op het internationale hoofdwegennet en in internationale treinen. De samenwerking maakt internationale informatie-uitwisseling makkelijker, waardoor ook de achterliggende netwerken voor de distributie van drugs beter kunnen worden aangepakt.

In 2022 is de meerdaagse internationale Etoile-actie vijf keer georganiseerd. De acties vonden zowel op de weg als op het spoor plaats. Tijdens de acties werd regelmatig gewerkt met gemengde patrouilles, wat achtervolgingen over de landsgrenzen heen makkelijker maakte.

Er werd in totaal meer dan 48 kilogram marihuana, 70 kilogram hasj, 73 kilogram cocaïne, 79.000 xtc-pillen en bijna 264.000 euro cash gevonden. De controles leidden na rechercheonderzoek ook tot de ontdekking van een drugslab en een cocaïnewasserij in België en een opslagruimte in Nederland met 102 kilogram cocaïne en attributen voor een cocaïnewasserij.

Ook in het nieuwe jaar zal weer veelvuldig ingezet worden op de internationale actiedagen als onderdeel van het Hazeldonk samenwerkingsverband. Daarnaast blijven gerichte controles op drugstransporten ook buiten de Etoile-acties onderdeel uitmaken van het dagelijkse politiewerk op de hoofdtransportassen.

Over SecurityDaily

Security Daily publiceert nieuws, opinie en achtergrond voor security professionals.

Bekijk alle berichten van SecurityDaily →