Hagenaar produceerde acht ton aan valse bankbiljetten

Tegen een 32-jarige Hagenaar die drie jaar lang op grote schaal bankbiljetten zou hebben nagemaakt heeft de officier van justitie 66 maanden celstraf geëist. De man zou voor acht ton aan valse biljetten hebben geproduceerd.

Zijn pakketten met vals geld gingen heel Europa door, onder andere naar Oostenrijk en Duitsland. Begin 2020 ging het politieonderzoek van start, onder andere naar aanleiding van meldingen uit Oostenrijk en Duitsland. Op verschillende pakketten vond de politie DNA die in het systeem een match opleverde met de Hagenaar. Dat leidde in juli vorig tot een doorzoeking van diens huis.

De politie trof daarbij een volledig uitgeruste printshop aan voor de productie van valse biljetten: printers, hologramstickers voor de biljetten en hard- en software om biljetten mee op te maken. Ook lag er voor ruim 57.000 euro aan valse eurobiljetten, ruim 96.000 kroon aan valse Zweedse bankbiljetten en 9000 aan valse Amerikaanse dollars.

Volgens een berekening van De Nederlandsche Bank is het totale schadebedrag van de onderschepte en in circulatie gebrachte valse biljetten ruim acht ton. Opvallend was ook dat de politie een automatisch vuurwapen vond in het huis waar de man met zijn moeder woonde en een Beretta pistool. Volgens de officier van justitie op zitting onderstreepte dit ‘de criminele business waarin verdachte verkeerde’.

De uitspraak is over twee weken.

Over SecurityDaily

Security Daily publiceert nieuws, opinie en achtergrond voor security managers en beveiligingsinstallateurs.

Bekijk alle berichten van SecurityDaily →