OM eist 22 jaar cel wegens moordaanslag in Antwerpen in 1993

Het OM heeft een celstraf van 22 jaar geëist tegen een inmiddels 71-jarige man die ervan verdacht wordt opdracht te hebben gegeven voor een moord in Antwerpen in mei 1993. Bij die aanslag kwam niet alleen het doelwit, een 55-jarige man, maar ook zijn 44-jarige vriendin om het leven.

De verdachte kwam in 1993 met een aantal anderen in beeld in het politieonderzoek Cobra naar de moordaanslag. Nadat de zaak in 1995 werd opgelegd, kwam de verdachte in het onderzoek Passage in 2007 opnieuw in beeld in deze zaak en werd er een gerechtelijk vooronderzoek tegen hem geopend. De verdachte zat op dat moment in de Verenigde Staten een jarenlange gevangenisstraf uit. Zijn zaak is daarom toentertijd niet meegenomen in Passage.

Oude straf

Op 22 januari 2021 werd hij, nadat hij zijn straf had uitgezeten, door de Verenigde Staten aan Nederland uitgeleverd. Hij moest toen eerst in Nederland een oude straf uitzitten, waarna hij kon worden aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de aanslag in Antwerpen. Medio juni vorig jaar werd zijn voorlopige hechtenis geschorst.

Vier getuigen hebben onafhankelijk van elkaar verklaard dat de 71-jarige verdachte toentertijd de opdracht had gegeven het 55-jarige slachtoffer te doden. Een van de getuigen is de kroongetuige over wie zowel rechtbank als gerechtshof in verschillende Passagezaken heeft geoordeeld dat zijn verklaringen betrouwbaar zijn. Een schuld wegens een drugsdeal die verdachte bij het latere slachtoffer had, zou daar de reden zijn. Liquideren is goedkoper dan betalen, zo zou de verdachte volgens verschillende getuigen hebben geredeneerd.

Omdat de feiten zo ernstig zijn, is deze vervolging ook zoveel jaren na de feiten nog steeds op zijn plek, aldus het OM. Als het aan het OM had gelegen was de verdachte veel eerder voor de rechter gebracht en was zijn zaak onderdeel geweest van het Passage-proces. Doordat hij in de Verenigde Staten was gedetineerd is dat toen niet gelukt.

Gezondheid

Bij het bepalen van de strafeis hebben de officieren in enige mate rekening gehouden met het tijdsverloop en met de gezondheidssituatie van de verdachte. Alles afwegende eisen zij een celstraf van 22 jaar en de gevangenneming als de rechtbank tot een veroordeling komt. De rechtbank doet op 3 april uitspraak.

Over SecurityDaily

Security Daily publiceert nieuws, opinie en achtergrond voor security professionals.

Bekijk alle berichten van SecurityDaily →