Meerdere Roemeense winkeldieven veroordeeld voor mobiel banditisme

De rechtbank veroordeelt een 23-jarige vrouw uit Roemenië voor drie winkeldiefstallen en een even oude man uit Roemenië voor heling. De vrouw krijgt een gevangenisstraf van 210 dagen waarvan 152 dagen voorwaardelijk. De man krijgt een celstraf van 180 dagen, waarvan 74 dagen voorwaardelijk.

De politie kreeg in november vorig jaar een melding van de eigenaar van een vakantiepark in Garderen. Hij zag dat een auto van een huurder vol lag met tassen en kledingstukken waar de prijskaartjes nog aan zaten. In de auto bleken 206 gestolen kledingstukken te liggen met een waarde van ruim 8500 euro. De meeste kleding was voorzien van een prijskaartje en soms ook van een anti-diefstal systeemtag. Ook lagen er geprepareerde tassen in de auto.

Mobiel banditisme

De vrouw bekende dat zij in een korte tijd samen met anderen grote hoeveelheden kleding stal bij winkels in Arnhem, Nijmegen en Hoofddorp. De rechtbank vindt dat er sprake is van mobiel banditisme. Dit zijn internationaal rondtrekkende bendes die in korte tijd vermogensdelicten plegen en daar hun geld mee verdienen. Na een kort verblijf in Nederland verplaatsen zij zich naar een ander land of keren terug naar hun thuisland.

Mobiel banditisme wordt in de regel zwaarder bestraft dan ‘reguliere’ diefstal, aangezien daders bij mobiel banditisme doelbewust naar andere landen gaan om daar vermogensdelicten te plegen.

Over SecurityDaily

Security Daily publiceert nieuws, opinie en achtergrond voor security managers en beveiligingsinstallateurs.

Bekijk alle berichten van SecurityDaily →