Onderzoek: zorgen over afluisteren van smartphone

Bijna een derde van de deelnemers aan een onderzoek van cybersecuritybedrijf NordVPN (29 procent) heeft ooit een advertentie op hun smartphone, computer of tablet voorbij zien komen van iets waar ze onlangs over spraken of iets dat ze op televisie zagen, maar waar ze niet naar hadden gezocht. Vier op de tien voelt zich hierdoor gevolgd en ook bang (6 procent).

“Met de trackingmethode ‘ultrasonic cross-device tracking’ verzamelen smartphone-apps continu informatie over gebruikers door zonder dat die het weten te luisteren naar onhoorbare, hoogfrequente ultrasone geluiden uit de omgeving. Later delen ze deze gegevens met andere apparaten”, aldus Adrianus Warmenhoven, cybersecurity-adviseur bij NordVPN.

Hoewel het volgen van het gedrag van mensen op verschillende apparaten handig kan zijn voor marketeers, zetten privacy-experts vraagtekens bij cross-device tracking vanwege het gebrek aan transparantie, veiligheid en bescherming van gevoelige consumentengegevens.

Ultrasonic cross-device tracking wordt gebruikt als een methode om alle apparaten van een gebruiker te koppelen om hun gedrag en locatie te volgen. Ultrasone audiobakens kunnen worden ingebouwd in televisieprogramma’s, online video’s of websites en apps op telefoons.

Als een gebruiker bijvoorbeeld op televisie een reclame over chocolade ziet, kan op diens smartphone dezelfde reclame verschijnen. Door ultrageluid te gebruiken, kunnen audiobakens detecteren wanneer de telefoon in de buurt is, en apps op de telefoon kunnen luisteren naar audiobakens in de buurt om te volgen wat de gebruiker doet.

Microfoon

Warmenhoven: “Veel apps vragen momenteel toestemming voor toegang tot de microfoon van een smartphone om een bepaald type ultrasoon baken te incorporeren om de gebruiker te volgen. Omdat er geen mobiele data- of wifi-verbinding nodig is, maar alleen toegang tot de microfoon om naar bakens te luisteren, werkt het volgen zelfs als de telefoon niet met het internet is verbonden.”

“Het is niet mogelijk om te voorkomen dat ultrasone bakens geluidsfrequenties om je heen uitzenden. Daarom is de beste manier om de kans te verkleinen dat je smartphone naar deze bakens luistert, simpelweg het beperken van onnodige toestemmingen die je hebt verleend aan de apps die op je apparaat zijn geïnstalleerd.”

In het onderzoek van NordVPN zegt 68 procent van de deelnemers niet te weten hoe ze het afluisteren van hun smartphone kunnen beperken. Warmenhoven noemt verschillende manieren. “Een van de beste manieren om jezelf tegen tracking te beschermen is het gebruik van een VPN. Een VPN versleutelt alle informatie over online activiteiten en houdt IP-tracking tegen, omdat het je IP-adres maskeert. Als je wilt voorkomen dat je wordt gevolgd, kun je het beste een op privacy-gerichte browser zoals Tor of DuckDuckGo gebruiken in plaats van de incognitomodus in Google Chrome. Deze browsers profileren je niet en slaan je persoonlijke gegevens niet op om ze met marketeers te delen.”

Machtigingen

Tot slot raadt de expert aan app-machtigingen te veranderen. “De apps op je smartphone kunnen bepaalde machtigingen hebben die niet nodig zijn. Waarom zou een foto editing-app bijvoorbeeld toegang tot je microfoon nodig hebben? Als apps op je telefoon dergelijke niet-vereiste machtigingen hebben, moet je deze machtigingen intrekken.”

Over SecurityDaily

Security Daily publiceert nieuws, opinie en achtergrond voor security managers en beveiligingsinstallateurs.

Bekijk alle berichten van SecurityDaily →