Aantal branden met lichte elektrische voertuigen stijgt

Het aantal branden met lichte elektrische voertuigen neemt toe. Volgens het NIPV zijn vooral elektrische scooters en fietsen betrokken bij brand.

Dat stelt NIPV op basis van een analyse van nieuwsberichten in verschillende media. Het grootste deel van de genoemde branden wordt veroorzaakt door brandstichting. De cijfers geven aan dat er vrij veel branden met elektrische voertuigen hebben plaatsgevonden. Dat zal niet minder worden: het gebruik van elektrische voertuigen neemt toe.

Steeds meer mensen gebruiken elektrisch aangedreven fietsen, scooters en scootmobielen. Ook hoverboards en e-steps worden populairder, waarbij e-steps mogelijk nog een extra impuls zullen krijgen als deze op de openbare weg worden toegelaten in Nederland.

Brandrisico

Vaak beschikken deze voertuigen over een lithium-ion accu die beschadigd kan raken, waardoor de kans op brand toeneemt. Ook kunnen de accu’s door een technisch defect spontaan in brand vliegen en mogelijk exploderen.

Het opladen brengt eveneens risico’s met zich mee. Elektrische voertuigen worden meestal thuis opgeladen. Afhankelijk van het soort voertuig en de oplaadmogelijkheden gebeurt dit binnen- of buitenshuis. Op het moment dat er een brand ontstaat tijdens het opladen, komt er schadelijke rook vrij. Daarnaast kan de brand zich uitbreiden en schade veroorzaken aan de woning, nabijgelegen gebouwen of aan de bewoners.

Over SecurityDaily

Security Daily publiceert nieuws, opinie en achtergrond voor security professionals.

Bekijk alle berichten van SecurityDaily →