Weinig overtredingen van landelijke stadionverboden

Voetbalgeweld is een veelkoppig monster dat niet gemakkelijk uit te bannen is. Recente incidenten laten zien dat strakker, consequenter en steviger opgetreden en gehandhaafd moet worden. Een belangrijke rol daarbij ligt primair bij de voetbalclubs.

Dat schrijft minister Yesilgöz-Zegerius (Justitie en Veiligheid) in een brief aan de Tweede Kamer. De KNVB ziet weinig overtredingen van landelijke stadionverboden. In het afgelopen voetbalseizoen werd 27 keer een sanctie opgelegd voor het overtreden van een landelijk stadionverbod in een stadion en acht keer daarbuiten. Clubs melden het consequent aan de voetbalbond als zij iemand aantreffen met een landelijk stadionverbod.

Eerder heeft de KNVB al haar licentie-eisen aangescherpt. Alle profclubs moeten sinds 1 maart beschikken over meer en betere camera’s in en rondom stadions. Ook zijn de eisen voor de veiligheidsorganisatie en de Richtlijn termijn stadionverbod aangescherpt.

Levenslang stadionverbod

Stadionverboden gelden niet alleen voor stadions, maar voor alle evenementen waaraan een club deelneemt. Tevens is er nu de mogelijkheid om een levenslang stadionverbod op te leggen indien een persoon voor de derde keer een landelijk stadionverbod van 12 maanden of langer krijgt.

Burgemeesters kunnen aanvullend op een stadionverbod een gebiedsverbod (met meldplicht) opleggen bij (vrees voor) openbare ordeverstoringen. Daarnaast wordt gewerkt aan een digitale meldplicht app. Dat blijkt volgens de minister een ‘complex en technisch ingewikkeld proces’.

Mensen met een stadionverbod kunnen geen kaarten kopen voor voetbalwedstrijden. Ook kan een kaart maar éénmalig gescand worden en dus niet worden doorgegeven aan iemand buiten het stadion op het moment dat de kaarthouder in het stadion is. Wanneer een supporter zijn kaart uitleent aan iemand met een stadionverbod, blijft de eigenlijke kaarthouder verantwoordelijk voor degene die op zijn kaart naar de wedstrijd gaat. Wanneer de stadionverbodhouder in een stadion wordt aangetroffen is ook de eigenlijke kaarthouder strafbaar.

Nederlaag

De minister zegt de ogen niet te sluiten voor de oproep van de Nederlandse Politiebond om geen uitpubliek meer toe te laten, maar vindt dat uitsupporters onlosmakelijk horen bij het voetbal. “Ik zou het een nederlaag vinden als uitsupporters overal structureel worden geweerd. De afweging over het toelaten van uitsupporters en onder welke voorwaarden is aan het lokaal gezag en vereist iedere keer maatwerk. Per wedstrijd wordt bekeken wat nodig is aan maatregelen en inzet van politiecapaciteit.”

Over SecurityDaily

Security Daily publiceert nieuws, opinie en achtergrond voor security managers en beveiligingsinstallateurs.

Bekijk alle berichten van SecurityDaily →