Openstaande boetes betalen via mobiele voorziening bij politie en Marechaussee

Brink’s blijft de komende vier jaar aan alle politiebureaus en een aantal locaties van de Koninklijke Marechaussee betaalvoorzieningen leveren. De betaalvoorziening bestaat uit een betaalzuil in een beveiligde ruimte, die openstaande boetes en overige betalingen direct verwerkt.

Mensen betalen aan de balie met contant geld, pin of creditcard. Het innen van boetes op politiebureaus of op straat blijft zo de komende jaren voor zowel de overheid als burgers makkelijk, snel en veilig. Brink’s heeft voor de tweede keer op rij de aanbesteding van het ministerie van Justitie en Veiligheid gewonnen.

De administratieve afhandeling die bij het innen van boetes komt kijken was voor zowel de politie als de Koninklijke Marechaussee en het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) te complex en kostte de overheid veel tijd. Daarom schreef het ministerie van Justitie en Veiligheid in 2014 een aanbesteding uit voor een betaalproces wat kosten bespaart en agenten ondersteunt in hun dagelijks werk.

Administratieve last

Brink’s won die aanbesteding en in co-creatie met de overheid en andere strategische partners is de betaalvoorziening ontwikkeld. Een dergelijke oplossing bestond nog niet en is de eerste in zijn soort. Naast de voorzieningen op locaties wordt een mobiele versie gebruikt waarmee mensen op straat direct met pin of creditcard een openstaande boete kunnen betalen. Zowel de vaste als de mobiele betaalvoorziening schrijft de bedragen automatisch bij op de rekening van het CJIB. Daarmee is de administratieve last teruggebracht van 45 naar 7 minuten per boete-afhandeling.

“Belangrijk is dat boetes, maar dus ook overige betalingen zoals voor een reisdocument op Schiphol, direct administratief worden verwerkt”, licht Erna Dirkse, coördinator Direct Betalen bij het ministerie van Justitie en Veiligheid, toe. “Het maakt het werk van de overheid dus veel makkelijker en sneller. Bovendien zorgt de betaalvoorziening voor meer blauw op straat, omdat agenten minder administratieve handelingen hoeven te verrichten. Voor de overheid is deze oplossing niet meer weg te denken.”

Martijn Wiersma, Marketing & Sales Director Brink’s vult aan: “Door de slimme integratie met alle systemen van de politie, de Koninklijke Marechaussee en het CJIB, worden de transacties realtime verwerkt. Naast de praktische voordelen van het betaalsysteem, betekent de ontwikkeling van de betaalvoorziening dat het betalen met contant geld voor de overheid betaalbaar en toegankelijk blijft. De politie en de Koninklijke Marechaussee moeten contante betalingen kunnen accepteren en met de betaalvoorziening kan dat tegen de hoogste kwaliteits- en veiligheidsnormen.”

Nieuwe toepassingen

Brink’s gaat de betaalvoorziening de komende jaren verder ontwikkelen, vertelt Wiersma. “We zijn enorm trots dat de overheid onze samenwerking wil continueren. Het is bijzonder dat we de afgelopen jaren samen met verschillende overheidsorganen deze oplossing hebben gecreëerd, deze samenwerking tussen de publieke en private sector is in die zin echt uniek. Het is mooi om te zien dat de betaalvoorziening echt omarmd wordt. We kijken de komende jaren naar nieuwe toepassingen en we verkennen de mogelijkheden om deze betaalvoorziening voor andere organisaties en overheidsorganen te ontwikkelen.”

Over SecurityDaily

Security Daily publiceert nieuws, opinie en achtergrond voor security managers en beveiligingsinstallateurs.

Bekijk alle berichten van SecurityDaily →