Taakstraf en landelijk gebiedsverbod voor man die Ajacied Klaassen raakte met aansteker

Tegen een 32-jarige man uit Zuid-Holland is 80 uur taakstraf geëist voor mishandeling van Ajax-speler Davy Klaassen. De helft van die straf is voorwaardelijk met als stok achter de deur een proeftijd van twee jaar.

Voor diezelfde periode mag de man, als het aan het Openbaar Ministerie ligt, zich twee jaar niet in de buurt van alle Nederlandse stadions ophouden waar op dat moment wedstrijden in het betaald voetbal worden gespeeld. Van de KNVB heeft de Zuid-Hollander al een stadionverbod opgelegd gekregen, maar door ook een gebiedsverbod op te leggen kan direct strafrechtelijk ingegrepen worden als de man besluit toch naar een voetbalwedstrijd te gaan en betrapt wordt.

De man gooide tijdens de halve finale van het bekertoernooi tijdens een opstootje tussen spelers van beide teams een aansteker richting het veld. Klaassen werd op zijn achterhoofd geraakt waardoor hij een bloedende hoofdwond opliep. Hij kon de wedstrijd niet uitspelen.

Camerabeelden

Snel na het incident werd de supporter op basis van camerabeelden en getuigen aangehouden. Ajax deed namens de speler direct na de wedstrijd aangifte van mishandeling. De man bekende de aansteker te hebben gegooid en gaf aan dit in een ‘opwelling’ te hebben gedaan.

Ondanks het blanco strafblad van verdachte en de gevolgen die er zijn geweest voor zijn gezin, de man werd na zijn aanhouding ernstig bedreigd door aanhangers van beide clubs, acht het OM een aanzienlijke werkstraf en een landelijk gebiedsverbod voor voetbalstadions op z’n plaats.

Over SecurityDaily

Security Daily publiceert nieuws, opinie en achtergrond voor security managers en beveiligingsinstallateurs.

Bekijk alle berichten van SecurityDaily →