Branchescan 2022: Veiligheidsbranche blij met herstel, zorgen over personeel

De Nederlandse Veiligheidsbranche is blij met het herstel dat de branche het afgelopen jaar heeft doorgemaakt. Aanhoudende zorgen zijn er over de krapte op de arbeidsmarkt en het vervullen van vacatures. Dat stelt voorzitter Ard van der Steur in een reactie op de branchescan 2022 van de beveiligingsbranche.

Van der Steur: “Onze bedrijfstak was een van de economische sectoren die het hardst zijn geraakt door de coronamaatregelen. Het is goed om te zien dat onze bedrijven veerkrachtig en sterk genoeg waren om die slechte periode door te komen en zich snel te herstellen toen dat weer kon.”

Zorgen zijn er ook, erkent Van der Steur. “De instroom van personeel, vooral mensen met een beveiligingsdiploma die tijdens de crisis ons verlaten hebben, is moeilijk. We zetten alles op alles, onder meer met een grote wervingscampagne om hen terug te halen. Anders wordt het lastig om aan de wensen van de klant te blijven voldoen.”

Zzp’er

Daarbij komt dat het fenomeen van de zzp’er ook in de veiligheidsbranche oprukt. “Net als bijvoorbeeld de zorgsector, zien ook wij dat het aantal mensen toeneemt dat wél in onze bedrijven wil werken, maar niet op basis van een dienstverband. Dat maakt het steeds moeilijker om het werk te organiseren.”

Krapte en toenemende aantallen zzp’ers zorgen voor stijgende personeelskosten. Over 2023 is Van der Steur desondanks optimistisch. “De bedrijven zijn sterk. Ze verwachten verdere omzetgroei. Als we er in slagen om gecertificeerde beveiligers terug te halen naar onze branche en om de samenwerking met de overheid, in de vorm van publiek-private projecten, te versterken, dan wordt dit een goed jaar.”

Over SecurityDaily

Security Daily publiceert nieuws, opinie en achtergrond voor security managers en beveiligingsinstallateurs.

Bekijk alle berichten van SecurityDaily →