Drugsinvoer via Schiphol met hulp van binnenuit: OM eist celstraffen

De officier van justitie van het Openbaar Ministerie Noord-Holland heeft onvoorwaardelijke gevangenisstraffen van negen, zeven en zes jaar geëist tegen drie verdachten. Het OM vindt dat zij zich schuldig hebben gemaakt aan de invoer van 320 kilogram cocaïne en voorbereidingshandelingen gericht op de invoer van cocaïne.

In 2019 startte het Cargo Harcteam, een samenwerkingsverband van de Koninklijke Marechaussee, FIOD en Douane, onder leiding van het OM een onderzoek naar aanleiding van informatie van het Team Criminele Inlichtingen. Daaruit bleek dat personen zich bezig hielden met de voorbereiding van invoer van drugs vanuit Zuid-Amerika naar Schiphol.

Dit resulteerde in mei 2021 tot de inbeslagname van 320 kilogram cocaïne, verstopt in bloemendozen. Voor het slagen van dit transport was volgens het OM hulp van binnenuit, door mensen die werkzaam zijn op Schiphol, geregeld: lading uit een vliegtuig halen, deze overzetten van airside naar landside en de lading wegvoeren van het Schipholterrein af.

Telefoontaps

Op 13 juli 2021 werden de drie verdachten aangehouden. De zaak tegen een andere hoofdverdachte en nog eens acht medeverdachten vindt op een later moment plaats. Negen van hen waren destijds in dienst van bedrijven op Schiphol. Het bewijs voor hun betrokkenheid bij de drugsinvoer blijkt uit diverse onderzoeksgegevens, zoals telefoontaps, historische printgegevens, observaties en het opnemen van vertrouwelijke communicatie.

Een 52-jarige verdachte uit Diemen heeft zich langere tijd bezig gehouden met de voorbereiding en invoer van 320 kilogram cocaïne op 24 mei 2021. Het OM ziet hem als opdrachtgever. Hij schakelde een medeverdachte in, die volgens het OM een sleutelpositie heeft gespeeld, zowel richting opdrachtgevers, als naar de uitvoerders op Schiphol die van belang waren voor het onderscheppen van de cocaïne.

Buiten het zicht

De 59-jarige verdachte uit Amsterdam zou als medewerker van een vrachtafhandelingsbedrijf de dozen cocaïne uit het vliegtuig (laten) halen en afvoeren naar een bedrijfsgebouw op Schiphol, zodat de zending buiten het reguliere afwikkelingsproces en buiten het zicht van de Douane verder vervoerd kon worden.

Een 50-jarige verdachte uit Nieuw-Vennep heeft volgens het OM een cruciale rol gespeeld in het beoogde aansluitend vervoer, waarbij de drugs vanuit het vliegtuig direct doorgeladen en verder getransporteerd zouden gaan worden vanaf de luchthaven.

Over SecurityDaily

Security Daily publiceert nieuws, opinie en achtergrond voor security managers en beveiligingsinstallateurs.

Bekijk alle berichten van SecurityDaily →