SP wil opheldering over lobbyactiviteiten door fabrikant taser bij politie

Een goodiebag en een maaltijd voor politiefunctionarissen die deelnamen aan een bijeenkomst van Axon, fabrikant van onder andere tasers. De SP wil opheldering van demissionair minister Yesilgöz-Zegerius van Justitie en Veiligheid over lobbyactiviteiten door de wapenfabrikant.

Kamerleden Nicole Temmink en Michiel van Nispen willen van de minister weten of het klopt dat er verschillende functionarissen van de politie zijn uitgenodigd voor een roadshow van de wapenfabrikant. “Is het gebruikelijk dat via deze weg politiefunctionarissen op de hoogte worden gebracht van nieuwe technologieën op het gebied van opsporing en repressie?”, vragen de SP-ers.

“In hoeverre wordt door het aanbod bepaald welke middelen de politie aanschaft en in hoeverre is hier de vraag leidend? Kunt u het proces schetsen hoe wordt besloten tot het overgaan van de aanschaf van nieuwe technologische middelen, zoals drones, geweldsmiddelen en slimme camera’s?”

Ook willen de Kamerleden weten of het klopt dat Axon de term ‘excited delirium’ heeft gebruikt in uitingen om het wapen aan te prijzen, terwijl dit geen wetenschappelijk onderbouwde aandoening of term is. “Vindt u het geoorloofd dat een wapenfabrikant op deze manier beïnvloedt hoe hun wapens beoordeeld worden?”

Over SecurityDaily

Security Daily publiceert nieuws, opinie en achtergrond voor security managers en beveiligingsinstallateurs.

Bekijk alle berichten van SecurityDaily →