Gemeente Zaanstad breidt preventief fouilleren uit met twee woonwijken

Het aantal gebieden in de gemeente Zaanstad waar de politie mensen mag controleren op wapenbezit is uitgebreid. Volgens de gemeente vindt een aanzienlijk deel van de incidenten met wapens plaats buiten de gebieden waar preventief fouilleren is ingesteld. Daarom zijn twee woonwijken toegevoegd.

Preventief fouilleren is nu toegestaan in het centrum van Zaandam, de wijk Poelenburg, de Burgemeestersbuurt en de Rosmolenbuurt. De maatregel geldt in ieder geval tot 1 juli 2024.

Locoburgemeester Harrie van der Laan stelt dat preventief fouilleren al jaren leidt tot resultaten. Bij zes acties met preventief fouilleren werden afgelopen jaar 21 wapens gevonden. “De gemeente geeft er ook een signaal mee af: wapens horen niet thuis in de samenleving. Daarom gaan we hier ook komend jaar mee door.”

In het veiligheidsrisicogebied Zaandam centrum vonden van juli 2022 tot juni 2023 37 wapenincidenten plaats. Van de dertien incidenten in de Burgemeestersbuurt vonden er acht plaats buiten het veiligheidsrisicogebied. Voor de Rosmolenbuurt geldt dat dertien van de veertien wapenincidenten buiten het veiligheidsrisicogebied plaatsvonden. Daarom is besloten deze gebieden toe te voegen aan de plekken waar preventief gefouilleerd mag worden.

Detectiepoortjes

Het preventief fouilleren vindt plaats met behulp van detectiepoortjes en handscanners. Hiermee wordt fysiek contact tot een minimum beperkt. Er wordt alleen preventief gefouilleerd in de aangewezen gebieden. Volgens de gemeente gebeurt dit a-selectief en zonder aanzien des persoons.

Over SecurityDaily

Security Daily publiceert nieuws, opinie en achtergrond voor security professionals.

Bekijk alle berichten van SecurityDaily →