Staatssecretaris: ‘lik-op-stuk’ aanpak tegen overlast door asielzoekers

Het Openbaar Ministerie heeft een landelijke ‘lik-op-stuk’ aanpak ontwikkeld voor criminele asielzoekers. Door na aanhouding zo snel mogelijk een straf toe te passen, moet het voor asielzoekers duidelijk zijn dat het plegen van misdrijven direct strafrechtelijke gevolgen heeft.

Dat antwoordt demissionair staatssecretaris Van der Burg (Justitie en Veiligheid) op vragen van CDA Kamerlid Van den Brink over een supermarkt in Maarheeze die onlangs de deuren heeft gesloten als gevolg van aanhoudende overlast door asielzoekers.

Toezichtsteam

“Iedere vorm van overlast door asielzoekers is onacceptabel”, aldus Van der Burg. “Ik blijf in gesprek met de gemeente, winkeliers en omwonenden van COA-locaties om samen te kijken hoe de overlast het beste kan worden aangepakt. Zo wordt in navolging van de gemeente Cranendonck nu ook in Maarheeze een mobiel toezichtsteam ingezet om winkeliers te ondersteunen.”

Het toezichtsteam in Cranendonck heeft volgens de staatssecretaris veel persoonlijk contact met asielzoekers en weet in situaties waar onrust heerst of onenigheid dreigt vaak de angel eruit te halen voordat de spanning escaleert.

Openbaar vervoer

Ook in het openbaar vervoer zorgt overlast door asielzoekers voor gevoelens van onveiligheid. Begin juli werd het aantal beveiligers op treinstation Maarheeze uitgebreid. Ook rijden politieagenten mee in treinen tussen Eindhoven en Weert. De maatregelen zijn genomen naar aanleiding van overlast door bewoners van het nabijgelegen azc in Budel.

Van der Burg: “Een extra maatregel om de overlast door asielzoekers in het openbaar vervoer terug te dringen, is de inzet van COA-hosts op station Maarheeze. Het COA en de NS zijn hier over in gesprek. Dergelijke hosts zijn al actief op het station van Emmen, waar ze een belangrijke preventieve werking hebben.”

De burgemeester kan een gebiedsverbod opleggen en vervoerders kunnen een reis- of verblijfsverbod opleggen aan personen die veelvuldig overlast veroorzaken. Met het verbod kan de toegang tot een station of een bepaald traject worden ontzegd.

Over SecurityDaily

Security Daily publiceert nieuws, opinie en achtergrond voor security professionals.

Bekijk alle berichten van SecurityDaily →