19-jarige man licht zeker 30 slachtoffers op met bankhelpdeskfraude

Een 19-jarige man uit Amsterdam is maandag aangehouden op verdenking van het oplichten van zeker dertig slachtoffers middels bankhelpdeskfraude. De schade zou oplopen tot meer dan 130.000 euro.

Het onderzoek naar de man startte met de aangifte door een oudere vrouw uit Loosdrecht. Zij was gebeld door iemand die beweerde bij de bank te werken. Haar rekening zou gehackt zijn. Het slachtoffer moest zo snel mogelijk haar bankpas en pincode in een envelop stoppen en afgeven aan een andere ‘bankmedewerker’ die kort daarna aan de deur stond.

De 19-jarige verdachte uit Amsterdam deed zich vermoedelijk voor als deze medewerker. Nadat de envelop was afgegeven, kwam de buurvrouw van het slachtoffer op visite. Zij vertrouwde de zaak niet en hielp de vrouw direct met het bellen naar de bank en blokkeren van haar rekening. Op dat moment was er al voor enkele honderden euro’s gepind bij een supermarkt in de buurt.

Camerabeelden

Op de camerabeelden van de supermarkt werd de 19-jarige herkend door de politie. Uit nader onderzoek bleek dat de man te koppelen was aan zeker dertig andere aangiftes, waarbij slachtoffers de dupe zijn geworden van bankhelpdeskfraude. In totaal zijn de slachtoffers voor meer dan 130.000 euro opgelicht.

Bij de doorzoeking van de woning van de 19-jarige man uit Amsterdam zijn enkele honderden euro’s en meerdere gegevensdragers in beslag genomen.

Over SecurityDaily

Security Daily publiceert nieuws, opinie en achtergrond voor security managers en beveiligingsinstallateurs.

Bekijk alle berichten van SecurityDaily →