Rapport over ontwikkeling draadloze toegangscontrole

Draadloze toegangscontrole biedt installatie- en gebruiksgemak, maar wat betekent deze ontwikkeling voor beveiligingsmanagers? Dat is een van de thema’s van het tweejaarlijkse Wireless Access Control Report.

Aan het onderzoek namen wereldwijd vierhonderd professionals op het gebied van beveiliging, facilitair management en IT deel. Het rapport geeft trends weer die deze markt de komende jaren zullen beïnvloeden. Het is geschreven door IFSEC Insider en bevat deskundige bijdragen van analisten van Omdia en experts op het gebied van digitale toegangsoplossingen bij ASSA ABLOY Opening Solutions.

Uit het rapport blijkt dat eindgebruikers prijs stellen op flexibele, schaalbare technologieën die eenvoudig te gebruiken zijn en te integreren met andere gebouwsystemen. Van de respondenten was 93 procent het erover eens dat compatibele, integreerbare standaarden belangrijk zijn bij het kiezen of aanbevelen van toegangscontrole.

“Veiligheid wordt tegenwoordig vaak verondersteld”, zegt Richard Sharp, directeur Digital Access Solutions bij ASSA ABLOY Opening Solutions. “De rol van toegangscontrole is nu om bedrijven te helpen slimmer te werken en daarbij tijd en kosten te besparen.”

De belangrijkste technologie voor gemak – binnen en ver buiten de beveiliging – is de smartphone. Van de ondervraagde organisaties gaf 29 procent aan dat ze al mobiele toegangsrechten hadden ingevoerd, in plaats van of naast traditionele druppels en pasjes. Nog eens 40 procent verwacht binnen de komende twee jaar smartphone-referenties te gaan uitgeven.

Gemak is de belangrijkste reden om hiervoor te kiezen. Sharp: “Het is essentieel om elke investering in technologie voor toegangscontrole toekomstbestendig te maken en ervoor te zorgen dat er in de toekomst ook mobiele toegangsreferenties kunnen worden gebruikt.”

Cyberbeveiliging

Een groeiend aantal bedrijven hanteert een holistische benadering van beveiliging, waarbij cyber en fysiek onder één intern dak worden gecombineerd. “Het is niet genoeg om een efficiënt, handig en veilig toegangscontrolesysteem te hebben als het niet de juiste digitale (cyber)bescherming heeft”, concluderen de onderzoekers. “Als het digitale gedeelte onveilig of gebrekkig is, is het systeem kwetsbaar en hetzelfde geldt voor het mechanische gedeelte.”

Daarom zal cyberveiligheid binnenkort een voorwaarde zijn voor de verkoop van elk digitaal product dat binnen de EU op de markt komt. Toch blijven veel ’traditionele’ beveiligingsmedewerkers onzeker over de relevante regelgeving. Van de deelnemers aan het onderzoek herkende 55 procent geen van de vier belangrijke regionale wetten en richtlijnen die cruciaal zijn (of binnenkort zullen zijn) voor cyber- en fysieke beveiliging.

Slechts 12 procent van de respondenten zei volledig voorbereid te zijn op de gevolgen van wetgeving op het gebied van cyberbeveiliging. Sharp: “De kenniskloof op het gebied van cyberbeveiliging bij ’traditionele’ afdelingen voor beveiliging en facilitair management is een feit. Maar er is reden voor optimisme: het is in ieder geval een ‘bekende onbekende’. Het is nu de taak van marktleiders zoals ASSA ABLOY om klanten en partners te helpen bij het nemen van hun volgende stappen om deze belangrijke kloof te dichten.”

Kerntaak

Wie zijn de echte beïnvloeders voor belangrijke beslissingen rond technologie voor beveiliging en toegangscontrole, inclusief budgetten? Volgens de gegevens van het rapport zijn het maar al te vaak niet de mensen die de systemen in gebruik nemen en beheren. Een derde van de respondenten zei zelfs dat beveiliging in hun bedrijf niet als een kerntaak werd beschouwd.

Een toenemende focus op kosten- en workflowefficiëntie biedt beveiligingsmanagers echter een kans om te laten zien hoe hun functie kan bijdragen aan zakelijk succes. “Gegevens die zijn verzameld uit beveiligingssystemen kunnen op veel andere gebieden in het bedrijf worden gebruikt, zoals bij het hybride werken en het verbeteren van de energie-efficiëntie door alleen delen van het gebouw te verwarmen en/of te verlichten die bezet zijn”, merken de onderzoekers op in het rapport.

Over SecurityDaily

Security Daily publiceert nieuws, opinie en achtergrond voor security managers en beveiligingsinstallateurs.

Bekijk alle berichten van SecurityDaily →