Meeste online platformen verzamelen gegevens van gebruikers

Ruim twee derde van de Nederlandse online platformen verzamelde in 2022 gegevens van gebruikers. Bij 82 procent kunnen gebruikers op de website vinden welke gegevens worden verzameld.

Bij 12 procent wordt gedeeltelijk vermeld om welke gegevens het gaat en 7 procent van de platformen vermeldt helemaal niet welke gegevens worden verzameld. Dat blijkt uit de Monitor online platformen 2022 van het CBS.

Algoritmen

Bijna een op de drie online platformen gebruikte afgelopen jaar algoritmen. 68 procent doet dat om gebruikers van het platform te koppelen. Voor gebruikers is niet altijd duidelijk hoe dit werkt en hoe deze matching gedaan wordt. 45 procent van de platformen geeft aan dat op de website is te vinden uit welke beslisregels het algoritme bestaat, 55 procent doet dat niet.

Een kwart van de platformen gebruikt algoritmen ook voor het selecteren van advertenties voor bepaalde doelgroepen. Bij 41 procent is op de website duidelijk vermeld welke beslisregels worden gebruikt om advertenties te tonen aan een bepaalde gebruiker.

Reviews

Van de onderzochte platformen controleert 87 procent de echtheid van reviews en ratings van producten of aanbieders op hun site. 39 procent controleert dit zelf en 11 procent laat de reviews door een externe partij controleren. Bij 37 procent van de platformen kunnen gebruikers alleen een review of rating plaatsen na uitnodiging door het platform, bijvoorbeeld na aankoop van een product.

Over SecurityDaily

Security Daily publiceert nieuws, opinie en achtergrond voor security managers en beveiligingsinstallateurs.

Bekijk alle berichten van SecurityDaily →