Politie stopt begeleiding wielerevenementen Noord-Nederland

De politie begeleidt vanaf 2024 geen wielerevenementen meer in Noord-Nederland. De burgemeesters en hoofdofficier van justitie steunen deze beslissing. De organisaties en vergunningverleners zijn zelf verantwoordelijk voor de veiligheidsmaatregelen.

Volgens de politie vraagt het begeleiden van wielerevenementen veel inzet van onder meer motoragenten. Omdat de capaciteit schaars is, krijgt het uitvoeren van primaire taken voorrang.

Verkeersregelaars

Wielerevenementen hebben specifieke beveiligingseisen, zoals de inzet van verkeersregelaars. Dit moet worden geregeld door de organisator en de vergunningverlener. De politie blijft indien nodig toezicht houden op verkeersregelaars, maar zal de wielerevenementen niet meer begeleiden.

Verschillende partners, waaronder de ministeries van Justitie en Veiligheid en Infrastructuur en Waterstaat, hebben afgelopen jaar alternatieven onderzocht. Tijdens het NK Wielrennen in Limburg werden als proef burger-verkeersregelaars ingezet. Volgens de politie is deze proef succesvol verlopen.

Overgangsjaar

Het stoppen van de begeleiding van wielerevenementen gaat in per 1 januari 2024. Dit moet organisatoren, gemeenten en andere betrokkenen de tijd geven om zich aan te passen. Alle geplande wielerevenementen voor 2023 kunnen doorgaan zoals in voorgaande jaren, met de ondersteuning van de politie.

Over SecurityDaily

Security Daily publiceert nieuws, opinie en achtergrond voor security managers en beveiligingsinstallateurs.

Bekijk alle berichten van SecurityDaily →