CCV maakt leidraad voor aanpak geldezels

Personen die hun bankgegevens ter beschikking stellen aan criminelen om gestolen geld weg te sluizen worden ook wel geldezels genoemd. Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) werkt aan de leidraad Gemeentelijke aanpak geldezels en heeft de Geldezel Tool ontwikkeld.

De Geldezel Tool geeft een actueel beeld over geldezels per gemeente. Aan de hand van het aantal jongeren (leeftijd 15-25) geeft de tool een indicatie over het aantal jongeren dat geldezel is geweest of is benaderd door ronselaars en hoe zij zijn benaderd en het aantal geldezels dat hulp weet te vinden.

Vanuit de City Deal Lokale Weerbaarheid Cybercrime werkt het CCV momenteel aan de leidraad Gemeentelijke aanpak geldezels. Hierin wordt zoveel mogelijk kennis gebundeld vanuit wetenschap en praktijk. De leidraad wordt gevalideerd in drie pilot gemeenten. Het CCV begeleidt deze pilots in de opstart, uitvoering en evaluatie. De eerste resultaten worden in 2024 verwacht.

Over SecurityDaily

Security Daily publiceert nieuws, opinie en achtergrond voor security managers en beveiligingsinstallateurs.

Bekijk alle berichten van SecurityDaily →