Afgelopen seizoen minder incidenten in betaald voetbal

Het aantal incidenten in het betaald voetbal was afgelopen seizoen minder dat in het seizoen ervoor. Vorig seizoen werden inclusief Europees voetbal 725 incidenten in en rond de stadions geregistreerd ten opzichte van 893 een jaar eerder.

Een kanttekening daarbij is dat er in het seizoen 2022/23 zestien wedstrijden minder werden gespeeld. Het OM heeft 422 processen-verbaal ontvangen van de politie, waarbij voetbalsupporters werden verdacht van een misdrijf. Het seizoen daarvoor waren dit er nog 640.

Dat blijkt uit cijfers van de politie en het OM en uit de Veiligheidsmonitor van de KNVB. De cijfers zijn afkomstig uit het Ketenvoorziening Voetbal (KVV), het registratiesysteem waarin de politie incidenten rondom voetbalwedstrijden registreert.

Gevangenisstraf

Bij het OM zijn er veel zaken binnengekomen die te maken hebben met geweld, vernieling, discriminatie, vuurwerk, drugs en het niet opvolgen van bevelen. Het afgelopen seizoen heeft de rechter 145 beslissingen genomen in deze zaken. Daarbij werden 132 verdachten veroordeeld tot een straf. In ongeveer 45 procent van de gevallen betrof dat een gevangenisstraf, terwijl in de overige gevallen boetes en/of werkstraffen werden uitgedeeld.

Daarnaast heeft de rechter afgelopen seizoen 49 keer een locatiegebod of -verbod (een stadionverbod door de rechter) opgelegd. Een jaar eerder gebeurde dit twintig keer. Verder werd in het afgelopen seizoen tien keer een meldplicht opgelegd.

Over SecurityDaily

Security Daily publiceert nieuws, opinie en achtergrond voor security managers en beveiligingsinstallateurs.

Bekijk alle berichten van SecurityDaily →