Veiligheidsbranche: meer aandacht nodig in wetsvoorstel voor grilligheid in vraag naar flexwerk

Het voorstel voor een nieuwe ‘flexwet’ dat binnenkort naar de Tweede Kamer gaat, lost problemen rond flexwerk op maar houdt te weinig rekening met de grilligheid in de vraag naar beveiligingsdiensten rond evenementen.

Dat stelt de Nederlandse Veiligheidsbranche in de internetconsultatie over de Wet Verduidelijking Beoordeling Arbeidsrelaties en Rechtsvermoeden, zoals de wet officieel gaat heten. De afgelopen jaren is het aantal beveiligers dat zich als zzp’er heeft geregistreerd flink toegenomen. Een recente gerechtelijke uitspraak zet echter het zzp-schap van velen van hen op losse schroeven. Daardoor dreigt zowel voor de beveiligers als voor de inhurende bedrijven een naheffing.

Schijnzelfstandigheid

Het wetsvoorstel helpt volgens de Nederlandse Veiligheidsbranche om het probleem van schijnzelfstandigheid op te lossen. In de wet worden criteria opgenomen om te toetsen of het gaat om flexwerk of een gewone arbeidsrelatie.

Als er sprake is van ‘werkinhoudelijke aansturing’ (bijvoorbeeld geven van aanwijzing en instructie), ‘inbedding in de organisatie’ (als de werkzaamheden horen tot de kernactiviteit van het bedrijf) kan worden aangenomen dat het geen flexwerk betreft. Ook wordt een minimum uurtarief voorgesteld waaronder het geen flexwerk kan zijn. Dit moet het voor bedrijven makkelijker maken te beoordelen of er sprake is van flexwerk en dus een ZZP-er of een gewone werknemer die in dienst is.

Pieken opvangen

Daar staat volgens de brancheorganisatie een ernstig bezwaar tegenover. In de evenementen- en horecabeveiliging is de vraag naar beveiligingsdiensten zeer grillig en pas op het allerlaatste moment duidelijk. Pieken in de vraag kunnen alleen worden opgevangen met flexibel personeel, een gegeven dat voor een belangrijk deel de opkomst van zzp-ende beveiligers verklaart.

Flexibele inzet van beveiligers moet daarom ook in de toekomst mogelijk blijven, betoogt de Nederlandse Veiligheidsbranche, en moet niet onmiddellijk leiden tot een vaste arbeidsrelatie. Dat laatste kan het gevolg worden als het wetsvoorstel ongewijzigd wordt aangenomen.

Over SecurityDaily

Security Daily publiceert nieuws, opinie en achtergrond voor security managers en beveiligingsinstallateurs.

Bekijk alle berichten van SecurityDaily →