Gevangenisstraf voor Tikkiefraude

Twee mannen (25 en 27) zijn veroordeeld voor oplichting via Tikkie, computervredebreuk en diefstal in 2019. De 27-jarige man heeft een gevangenisstraf van 20 maanden gekregen en de 25-jarige man een gevangenisstraf van 323 dagen.

De mannen reageerden op advertenties op Marktplaats waarin goederen te koop werden aangeboden. Zij zochten onder een verzonnen naam contact met de slachtoffers en er werd een koopprijs afgesproken. De mannen vroegen of de slachtoffers 1 cent wilden overmaken naar hun bankrekening, zodat ze konden controleren of de bankrekening waarop de koopprijs betaald moest worden ook echt van de verkoper was. Zij stuurden vervolgens een link met een betaalverzoek via de applicatie Tikkie.

De link stuurde slachtoffers naar een website die leek op die van hun bank. Daar hebben de slachtoffers de inloggegevens van hun bank ingevuld. Op deze manier kregen de verdachten de beschikking over de bankgegevens van de slachtoffers en toegang tot hun digitale bankomgeving. Vervolgens werd vanuit de bankomgevingen van de slachtoffers geld overgeschreven naar andere bankrekeningen of werden goederen aangeschaft.

De rechtbank oordeelt dat de gepleegde strafbare feiten (financiƫle) schade veroorzaken bij de slachtoffers en ook veel schade toebrengen aan het algehele vertrouwen in het online betalingssysteem. De 27-jarige man heeft tientallen slachtoffers gemaakt en krijgt daarvoor een gevangenisstraf van 20 maanden. Ook moet hij een schadevergoeding van ruim vijfduizend euro betalen.

Omdat de 25-jarige man minder slachtoffers heeft gemaakt, spijt heeft betuigd, een baan heeft en afstand heeft genomen van zijn criminele verleden, legt de rechtbank aan hem een gevangenisstraf van 323 dagen op. Dit is de tijd die hij al in voorarrest heeft gezeten. Hij moet een schadevergoeding van ruim 4500 euro betalen.

Over SecurityDaily

Security Daily publiceert nieuws, opinie en achtergrond voor security professionals.

Bekijk alle berichten van SecurityDaily →