Man opgepakt die via sociale media valse identiteitsbewijzen verkocht

Een 19-jarige man is dinsdag door de Marechaussee opgepakt voor het op grote schaal vervaardigen van valse ID-bewijzen. Hij zou deze voorzien van valse gegevens hebben verkocht aan honderden personen, veelal minderjarigen. Die zouden zo diensten en goederen kunnen verkrijgen waarvoor de minimum leeftijd 18 jaar is.

De Marechaussee startte een onderzoek nadat het expertisecentrum identiteitsfraude en documenten (ECID) op Schiphol meerdere valse ID-bewijzen had ontvangen die op een zelfde wijze vervaardigd en verstrekt leken te zijn.

Het onderzoek leidde tot identificatie van een verdachte, die mogelijk de ID-bewijzen vervaardigde en aanbood via sociale media. Die ID-bewijzen zouden vervolgens betaald worden via een betaaldienst en gebruikt worden voor onder andere aanschaf van alcohol of het toegang verkrijgen tot evenementen.

Afgelopen week werd de verdachte aangehouden en werden panden in Arnhem en Deventer doorzocht. Daarbij werden tientallen ID-bewijzen gevonden en apparatuur om deze te maken.

Over SecurityDaily

Security Daily publiceert nieuws, opinie en achtergrond voor security professionals.

Bekijk alle berichten van SecurityDaily →