Recidive onder volwassenen blijft gelijk, flinke daling onder jongeren

De recidive onder volwassenen is de afgelopen jaren min of meer gelijk gebleven, terwijl het aantal jeugdige criminelen dat opnieuw de fout ingaat flink daalt. Dat blijkt uit cijfers van het WODC, dat tweejaarlijks de recidive berekent.

Het percentage schuldig verklaarde volwassenen dat binnen twee jaar recidiveert was 26 procent in 2010 en 25 procent in 2019. Het aantal ex-gedetineerde volwassenen is de afgelopen jaren afgenomen. Het tweejarig recidivepercentage van volwassen die uit een penitentiaire inrichting komen is stabiel: zowel in 2010 als in 2019 was dit 47 procent.

Het aantal volwassenen met een taakstraf of reclasseringstoezicht bleef gelijk. Het tweejarige recidivepercentage van de personen die in 2012 hun werkstraf beƫindigden ligt op 30 procent, voor 2019 is dat 28 procent. Van de personen waarbij in 2012 het toezicht werd beƫindigd, heeft 37 procent binnen twee jaar opnieuw gerecidiveerd. Voor 2019 is de recidive 34 procent.

Bij de jeugdigen is in de onderzochte periode sprake van een flinke daling van het aantal schuldig verklaarde jeugdigen met een strafzaak. Bij de overgebleven groep jeugdigen is een kleine toename van de tweejaarlijkse recidive te zien (van 33 procent in 2012 naar 38 procent in 2019).

Het aantal ex-gedetineerde jeugdigen is sinds 2010 gedaald, gevolgd door een stijging vanaf 2017. De recidive voor deze groep is over de jaren wel ongeveer hetzelfde gebleven. Voor jeugdigen die in 2010 uit een JJI zijn vrijgekomen ligt dat op 56 procent. Voor 2019 is dat 54 procent.

Over SecurityDaily

Security Daily publiceert nieuws, opinie en achtergrond voor security professionals.

Bekijk alle berichten van SecurityDaily →