Aantal overvallen flink gedaald in 2023

Het aantal overvallen blijft dalen. Tot december zijn er dit jaar in Nederland 467 overvallen gepleegd. In heel 2022 waren dat er nog 670. De pakkans bij overvallen is hoog. Dit jaar wist de politie bij 70 procent van de overvallen de dader(s) te achterhalen.

Dat blijkt uit politiecijfers over 2023. De daling van het aantal overvallen past in een trend die de politie al langer ziet. Criminelen richten zich meer op andere vormen van criminaliteit met een minder hoge pakkans.

Vijftien jaar geleden werden er nog zo’n drieduizend overvallen per jaar gepleegd. Sindsdien is dat jaarlijks gestaag gedaald naar 467 in 2023 (de maand december is nog niet meegeteld). Vooral overvallen op bedrijven, zoals juweliers, horeca en waardetransporten zijn de afgelopen vijf jaar sterk verminderd. In 2019 waren dat er nog 846 tegen 306 dit jaar: een daling van meer dan de helft.

Weinig plofkraken

Uit de politiecijfers blijkt ook dat het aantal plofkraken verder is gedaald naar slechts zes in 2023. In 2019 werden er nog 95 aanslagen op pinautomaten gepleegd. Volgens de politie werpt de samenwerking met de banken vruchten af. Nederlandse plofkrakers zouden uitwijken naar Duitsland, dat achterloopt met het beveiligen van pinautomaten en andere preventieve maatregelen. Dit jaar werden er tot nu toe 350 aanslagen op Duitse pinautomaten gepleegd.

Over SecurityDaily

Security Daily publiceert nieuws, opinie en achtergrond voor security professionals.

Bekijk alle berichten van SecurityDaily →