Gemeente Baarn wil boa’s bewapenen, daagt minister voor rechter

De gemeente Baarn heeft demissionair minister Weerwind (Rechtsbescherming) voor de rechter gedaagd. De gemeente wil dat boa’s in het buitengebied een vuurwapen en wapenstok krijgen vanwege het aantal incidenten met agressie en geweld. De minister staat echter geen bewapening toe.

Volgens de gemeente hebben de groene boa’s te maken met confrontaties met gewapende stropers, maar ook met recreanten die zich in de bossen niet aan de regels houden. Groene boa’s kunnen in principe alle beschikbare geweldsmiddelen krijgen, zoals handboeien, pepperspray of een vuurwapen. De minister moet daar per geval specifiek toestemming voor geven.

Weerwind stelt dat de situatie in Baarn niet ernstig genoeg is om de boa’s de beschikking te geven over een vuurwapen en uitschuifbare wapenstok. De gemeente ziet daarom geen andere oplossing dan de minister voor de rechter te dagen, aldus RTV Utrecht. De minister zou het besluit hebben genomen op basis van een advies van een toezichthouder. Die bekijkt hoe boa’s met hun bevoegdheden omgaan en adviseerde dat een boa zich bij riskante incidenten zou moeten terugtrekken en de politie of een provinciale boswachter moeten inschakelen.

In de rechtbank stelde de advocaat van de gemeente dat het rapport van de toezichthouder een beperkt beeld geeft van de situatie en dat de conclusies onvoldoende zijn onderbouwd. De gemeente houdt de incidenten in de bossen al tien jaar bij. De toezichthouder heeft voor het rapport echter slechts twaalf maanden teruggekeken. In die periode werden minder incidenten geregistreerd, omdat de groene boa’s in verband met de toenemende risico’s niet ’s avonds en ’s nachts mochten surveilleren, aldus de gemeente.

De groene boa’s in onder meer Arnhem en Apeldoorn mogen bovendien wel wapens dragen, terwijl de omstandigheden daar gelijk zouden zijn aan die in Baarn.

Over SecurityDaily

Security Daily publiceert nieuws, opinie en achtergrond voor security professionals.

Bekijk alle berichten van SecurityDaily →