HARC-team onderschept ruim 45.000 kilo cocaïne in 2023

Voor het tweede jaar op rij is minder drugs aangetroffen in de Rotterdamse haven. Het Hit and Run Cargo-team (HARC) heeft in 2023 in totaal 45.506 kilogram cocaïne onderschept in de haven. De straatwaarde van de in beslag genomen cocaïne bedraagt rond de 3,5 miljard euro.

In lopende zaken buiten de haven werd 1507 kilogram verdovende middelen onderschept. Het HARC-team, een samenwerking van de Douane, FIOD, Zeehavenpolitie en het Openbaar Ministerie, ontdekte in totaal 170 partijen drugs. Naar aanleiding van deze vondsten werden 88 strafrechtelijke onderzoeken opgestart. Dat zijn er zeventien meer dan in 2022. In totaal draaide het HARC-team 212 zaken in 2023. De onderzoeken leverden 109 aanhoudingen op.

In 2023 werden 452 keer uithalers opgepakt. Sommigen van hen werden meerdere keren aangehouden waardoor het aantal gearresteerde unieke personen op 400 komt.

Lege containers

De meeste insluipers werden aangehouden achter de hekken van de grote containerterminals op de Maasvlakte. Toch is er een verschuiving te zien. Zo wordt een groeiend aantal uithalers bij zogenoemde empty depots aangetroffen. Dit zijn plekken waar lege containers worden opgeslagen of gerepareerd. De beveiliging op die terreinen is vaak veel minder uitgebreid in vergelijking met terminals waar volle containers staan te wachten tot ze opgehaald worden.

Naast de personen die op het haventerrein werden aangehouden, zijn 49 personen buiten de hekken opgepakt vanwege verdachte omstandigheden. Afgelopen jaar is daar in de haven actief op ingezet. In die 49 gevallen was er sprake van omstandigheden waarbij kon worden vastgesteld dat er plannen waren om drugs uit te gaan halen. Juridisch gezien konden ze echter niet vervolgd worden.

De insluipers komen nog altijd voor het grootste deel uit Rotterdam en dan vooral Rotterdam-Zuid. Maar er werden ook uithalers uit Amsterdam en Den Haag aangehouden. Waar Rotterdamse uithalers geregeld in Antwerpen worden aangetroffen, lopen ook Belgische uithalers in Rotterdam tegen de lamp. Het gaat niet om grote aantallen, maar het komt wel vaker voor dan voorheen.

Werktelefoons

Wat opvalt, is dat de groepen tijdens hun klus ‘werktelefoons’ gebruiken. Die worden eenmalig gebruikt tijdens het uithalen. Als ze gesnapt worden, wordt direct alles in het werk gesteld de telefoons kapot te maken door ze te breken, er op te stampen of er zelfs overheen te plassen.

Van de uithalers waren er 330 first offender. Dat wil overigens niet zeggen dat de insluipers geen strafblad hebben. Vaak is er al een aardige lijst met strafbare feiten opgebouwd voor de gang richting de haven wordt ingezet. Dan gaat het bijvoorbeeld om diefstal uit woningen, heling, mishandeling en belediging.

Nog altijd zijn het vooral veel kleine partijen die vanuit Zuid-Amerika naar de Rotterdamse haven vervoerd worden. 81 vondsten waren partijen van minder dan 100 kilogram. Dat waren er in 2022 nog 89. Het aantal vondsten van boven de duizend kilogram bleef steken op dertien tegen zeventien in 2022.

Grootste vondst

In juli werd de grootste vondst ooit gedaan in Nederland. Niet minder dan 8088 kilogram werd aangetroffen tussen een lading bananen. De drugs maakten in Rotterdam een tussenstop en waren bestemd voor een ander Europees land.

Ook dit jaar waren er weer bijzondere verstopplekken voor de aangetroffen cocaïne. Bijvoorbeeld tussen een lading magnesiumoxide uit Brazilië, in een container met auto’s die via Panama en Amerika in Nederland aankwam en tussen een lading schroot. Opvallend is ook de 1100 kilogram cocaïne tussen autobanden. Veruit de meeste verdovende middelen worden overigens nog altijd aangetroffen tussen fruitladingen.

Over SecurityDaily

Security Daily publiceert nieuws, opinie en achtergrond voor security managers en beveiligingsinstallateurs.

Bekijk alle berichten van SecurityDaily →