Aantal valse eurobiljetten in Nederland sterk gedaald

Vorig jaar zijn in Nederland 17.400 valse eurobiljetten uit circulatie gehaald. Volgens De Nederlandsche Bank een historisch laag aantal dat meer dan de helft onder het niveau van het jaar ervoor ligt.

Het 50 eurobiljet wordt nog altijd het meest vervalst, maar het aantal ervan is sinds 2015 gestaag gedaald. Een aantal mogelijke verklaringen hiervoor is het afnemend gebruik van contant geld, oplettende winkeliers die biljetten controleren op echtheid en aandacht vanuit politie en justitie bij het bestrijden van deze vorm van criminaliteit.

Verder werden in 2023 minder valse eurobiljetten van 100 en 200 uit de circulatie gehaald. De piek in 2022 was vooral het gevolg van een beperkt aantal oplichtingszaken met valse biljetten van zeer lage kwaliteit.

In 2023 zijn wereldwijd 467.000 valse eurobiljetten aangetroffen. Voor het publiek en winkeliers is de kans op het aantreffen van een vals biljet erg klein. Wereldwijd zijn in totaal 30 miljard echte eurobiljetten in omloop.

Over SecurityDaily

Security Daily publiceert nieuws, opinie en achtergrond voor security professionals.

Bekijk alle berichten van SecurityDaily →