Landelijk alarmeringssysteem met sirenes uitgefaseerd vanaf eind 2025

Het landelijke alarmeringssysteem met sirenes heeft zijn langste tijd gehad en wordt vanaf eind 2025 uitgefaseerd. NL-Alert wordt het voornaamste middel om mensen te waarschuwen bij rampen en crisis.

Dat schrijft demissionair minister Yesilgöz-Zegerius (Justitie en Veiligheid) aan de Tweede Kamer. In december werd de nieuwe NL-Alert app in gebruik genomen. Deze moet het bereik van NL-Alerts verder vergroten. Zo worden volgens de minister verschillende doelgroepen beter bediend, zoals doven, slechthorenden, blinden en slechtzienden. Ook biedt de app een ‘lees voor’-functie, kan het contrast van het scherm worden aangepast, het lettertype vergroot en is er een vertaalmodule met Engelse vertalingen.

Het bereik van NL-Alert neemt verder toe. Het meest recente testbericht in december bereikte 92 procent van de Nederlanders van twaalf jaar en ouder. Aangezien in 2025 de huidige onderhoudscontracten van het alarmeringssysteem met sirenes verlopen, wil de minister dit systeem uitfaseren en NL-Alert verder doorontwikkelen.

Te zwaar middel

Volgens de minister blijkt uit onderzoek dat NL-Alert al veel wordt gebruikt door de veiligheidsregio’s, terwijl het alarmeringssysteem met sirenes sinds 1998 slechts 36 keer is ingezet. De afgelopen vijf jaar gebeurde dat maar twee keer. Daarbij is ook elke keer een NL-Alert verstuurd. In veel gevallen is geen sprake van een direct levensbedreigende situatie, maar van een verhoogd gezondheidsrisico. De veiligheidsregio’s zouden het alarmeringssysteem met sirenes dan een te zwaar middel vinden om mensen te alarmeren.

Ook zouden veel mensen niet weten wat ze moeten doen als de sirenes afgaan. NL-Alert heeft volgens de minister als voordeel dat er in het bericht informatie over de crisis of ramp wordt opgenomen, inclusief een handelingsperspectief.

Volgens de minister zullen er na de uitfasering van de sirenes in een aantal gebieden wel extra waarschuwingssystemen blijven bestaan.

Over SecurityDaily

Security Daily publiceert nieuws, opinie en achtergrond voor security managers en beveiligingsinstallateurs.

Bekijk alle berichten van SecurityDaily →