Drugs en telefoons via drones in gevangenissen gedropt

Drie mannen zijn aangehouden voor het afleveren van drugs en telefoons op bestelling in verschillende gevangenissen. De politie kreeg een tip dat goederen op bestelling via drones zouden worden afgeleverd aan gedetineerden die vastzitten in Nederland, België en Luxemburg.

Uit onderzoek bleek dat er sinds 2021 meerdere keren met een drone is gevlogen bij de PI’s in Lelystad, Veenhuizen en Zaandam. Ook in het buitenland zou de drone zijn ingezet om drugs en telefoons bij gedetineerden af te leveren.

Veel van dit soort droppings liepen op niets uit doordat de beveiliging van de gevangenissen tijdig ingreep. Toch slaagden de verdachten erin om ook succesvol goederen te droppen. Zij wisten een telefoon zelfs zo gericht te bezorgen, dat een gedetineerde deze zo door het raam van zijn cel kon aanpakken. De ‘leveranciers’ van de luchtpost kregen een ruime financiële vergoeding voor hun service.

De drie verdachten die de dronevluchten organiseerden komen uit Amsterdam, Schiedam en Rijsenhout. In hun woningen heeft de politie drones en onderdelen daarvan gevonden en verdovende middelen. Deze goederen zijn in beslag genomen.

Over SecurityDaily

Security Daily publiceert nieuws, opinie en achtergrond voor security managers en beveiligingsinstallateurs.

Bekijk alle berichten van SecurityDaily →