Onderzoek DNB: vrouwen hebben minder kennis over fraude

Vrouwen hebben minder kennis over fraude en oplichting dan mannen. Dit geldt voor verschillende vormen van fraude zoals bankhelpdeskfraude, phishing, malware en card en cash trapping. Er is ook geen verschil tussen generaties.

Dat blijkt uit onderzoek door DNB. Kennis over fraude en oplichting is belangrijk om te voorkomen dat mensen hier slachtoffer van worden. Uit het onderzoek blijkt dat het kennisverschil tussen mannen en vrouwen het grootst is bij malware.

Malware is schadelijke of misleidende software die bijvoorbeeld via hyperlinks in e-mails op onvoldoende beveiligde computers, tablets en smartphones binnenkomt. Van de mannen die deelnamen aan het onderzoek wist 72 procent wat malware is, tegenover 47 procent van de vrouwen.

WhatsApp-fraude

Er is geen kennisverschil bij vriend-in-nood fraude, beter bekend als WhatsAppfraude. Daarbij doen criminelen zich voor als een goede bekende of familielid en om geld vragen. Dit is de vorm van fraude waar het Nederlandse publiek het meest mee bekend is. Consumenten zijn het vaakst in aanraking gekomen met phishing – het vissen van criminelen naar vertrouwelijke informatie – en malware.

Vrouwen zijn vaker dan mannen in aanraking gekomen met vriend-in-noodfraude en minder vaak met phishing, malware en bankhelpdeskfraude, waarbij oplichters doen of ze bankmedewerkers zijn. Slechts een klein deel van de Nederlanders is daadwerkelijk slachtoffer geworden.

Over SecurityDaily

Security Daily publiceert nieuws, opinie en achtergrond voor security managers en beveiligingsinstallateurs.

Bekijk alle berichten van SecurityDaily →