Strengere handhaving: forse stijging verkeersboetes in 2023

Het aantal verkeersovertredingen in 2023 is fors gestegen ten opzichte van het jaar ervoor. Er zijn vorig jaar 8.463.917 verkeersboetes uitgeschreven door de politie en het Parket Centrale Verwerking Openbaar Ministerie, ruim driehonderdduizend meer dan in 2022. De stijging komt vooral door de strengere handhaving van het verbod op appen in het verkeer.

De meest prominente stijger in verkeersovertredingen vorig jaar was het bellen in de auto of op de fiets. Dit steeg van ruim 21.000 bekeuringen naar bijna tweehonderdduizend. De politie heeft het afgelopen jaar fors ingezet op de handhaving van het verbod op bellen achter het stuur en op de fiets.

Ook was het rijden in een gebied waar het niet mag een veelvoorkomende overtreding. Denk aan het inrijden van autoluwe binnensteden of milieuzones. Vorig jaar werden hier zo’n 130.000 boetes meer voor uitgeschreven dan in 2022. Het aantal bekeuringen voor het niet dragen van een helm met steeg met bijna vijftigduizend. Sinds januari 2023 is het verplicht om op een snorfiets een helm te dragen.

Snelheidsovertredingen

De meeste boetes (6,5 miljoen) werden uitgeschreven voor snelheidsovertredingen. Trajectcontrole overtredingen zijn voor het tweede jaar oprij gedaald. De daling is vooral zichtbaar op N-wegen, de provinciale wegen.

Over SecurityDaily

Security Daily publiceert nieuws, opinie en achtergrond voor security managers en beveiligingsinstallateurs.

Bekijk alle berichten van SecurityDaily →