Internationale phishing provider opgerold

De politie heeft in achttien landen een phishing-netwerk opgerold dat nep-websites van bijvoorbeeld banken en overheidsinstanties verkocht aan criminelen, die er mensen mee probeerden op te lichten. Via de ‘phishing as-a-service’ provider kregen gebruikers tegen betaling toegang tot phishing sites. Via de dienst met wereldwijd zevenduizend gebruikers zijn 500.000 creditcardgegevens buitgemaakt en 1,2 miljoen wachtwoorden gestolen.

Het team Digitale Criminaliteit Midden-Nederland van de politie werkte samen met veiligheidsdiensten zoals de FBI en Europol. Maandag werden de beheerders aangehouden in het Verenigd Koninkrijk en is de site uit de lucht gehaald. In Nederland zijn dinsdag vijf gebruikers aangehouden en zes woningen doorzocht. Hierbij zijn onder andere 57 gegevensdragers, ruim honderd simkaarten en vijf vuurwapens in beslag genomen.

De aangehouden gebruikers komen uit Leeuwarden, Papendrecht, Woudenberg en Vleuten en zijn tussen de 21 en 36 jaar oud. De slachtoffers van deze gebruikers bevonden zich niet in Nederland. Naast de aanhoudingen zijn er twee zogenoemde stopgesprekken gevoerd met gebruikers van de site.

Over SecurityDaily

Security Daily publiceert nieuws, opinie en achtergrond voor security managers en beveiligingsinstallateurs.

Bekijk alle berichten van SecurityDaily →