CNV: patstelling cao-overleg na weigering van werkgevers om verder te praten

De ruim twintigduizend beveiligers in Nederland hebben voorlopig nog geen nieuwe cao. Volgens de vakbonden is een patstelling ontstaan nadat de werkgevers de stekker uit het cao-overleg hebben getrokken. Zij noemen dat ‘diep teleurstellend’.

“Het liep al een hele tijd stroef, maar nu zitten we echt in een patstelling”, concludeert CNV-onderhandelaar Erik Honkoop. “Grootste struikelblok is de loonsverhoging voor dit jaar. De werkgevers geven daar niks op toe.”

De cao Particuliere Beveiliging is al op 24 maart 2024 verlopen. De beveiligers zitten dus al maanden zonder nieuwe cao. “De houding van de werkgevers is diep teleurstellend”, vindt Honkoop. “In de afgelopen jaren hebben de vakbonden zich bijzonder coöperatief opgesteld, door de cao open te breken en de afgesproken loonstijging uit te te stellen. Dat was op dringend verzoek van de werkgevers, omdat ze vanwege de record-inflatie anders in grote problemen zouden komen. En nu we aan een nieuwe cao toe zijn en de vraag naar goede beveiligers enorm is, geven de werkgevers op hun beurt niet thuis.”

Twistpunten

Andere twistpunten in het cao-overleg zijn onder andere de teruggave van onterecht ingehouden vakantiedagen over de afgelopen twee jaar, de overurentoeslag vanaf 144 uur en een reiskostenvergoeding op het fiscale maximum.

De vakbonden, waaronder CNV, gaan komende tijd bij beveiligers langs om te overleggen hoe het verder moet. En of op termijn acties wellicht nodig zijn om een nieuwe cao voor elkaar te krijgen.

Over SecurityDaily

Security Daily publiceert nieuws, opinie en achtergrond voor security managers en beveiligingsinstallateurs.

Bekijk alle berichten van SecurityDaily →