High impact crimes

Gewelddadige overvallen op winkeliers, straatroven en woninginbraken. De zogenoemde high impact crimes hebben dikwijls ingrijpende gevolgen voor de slachtoffers en omgeving. Regelmatig berichten de media over ondernemers, van juweliers tot slijterijen, die na jaren van volhouden definitief de deuren van hun (buurt)winkel sluiten na weer een overvaller in de ogen te hebben moeten kijken. Ouderen durven de deur niet meer uit voor de dagelijkse boodschappen in de buurt.

Tien jaar geleden vormde de oprichting van de Taskforce Overvallen de aftrap van een intensieve en integrale aanpak van high impact crimes. Publieke en private partijen werkten meer dan ooit samen en er werd een sterk persoonsgerichte werkwijze ontwikkeld. De strafeisen zijn verzwaard en daders worden geconfronteerd met hun daden. Door goed te kijken naar bijvoorbeeld jongeren die vroegtijdig school verlaten, kan worden voorkomen dat zij terechtkomen in de criminaliteit. Om overvallen en woninginbraken te voorkomen, worden ondernemers en burgers gestimuleerd ook zelf preventieve beveiligingsmaatregelen te nemen.

Een voorbeeld is de campagne ‘Maak het ze niet te makkelijk’, die bewoners erop wijst hoe inbrekers bij voorkeur toeslaan in woningen die zij eenvoudig kunnen betreden. Gemeenten investeren meer in schone en veilige wijken. De aanpak heeft vruchten afgeworpen. Het aantal high impact crimes is het afgelopen decennium over de hele linie afgenomen, bleek tijdens een congres over tien jaar bestrijding van high impact crimes in Rotterdam. Het succes is geen reden om achterover te leunen, waarschuwden minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid en burgemeester Aboutaleb van Rotterdam. Als de aandacht verschuift, zullen de cijfers snel weer op het oude niveau zijn. De overheid kan het niet alleen, stelde de minister: ‘een agent op iedere straathoek is geen optie’.

Waar tijdens het congres de rol van onder andere gemeentelijke boa’s en burgers werd besproken, bleef die van de beveiligingsbranche onbelicht. Dat was opmerkelijk, want de branche heeft veel te bieden. Zowel op het gebied van technologie, van intelligente camera’s tot apps waarmee winkeliers en buurtbewoners elkaar snel kunnen vinden en waarschuwen, als particuliere beveiligers die preventief kunnen surveilleren. De maatschappelijke rol die de beveiligingsbranche speelt mag best een extra worden benadrukt.

Over SecurityDaily

Security Daily publiceert nieuws, opinie en achtergrond voor security managers en beveiligingsinstallateurs.

Bekijk alle berichten van SecurityDaily →