Euralarm wil vrijstelling EU Batterijenverordening rookmelders, koolmonoxide alarmen en gasmelders

Euralarm dringt er bij de Europese Commissie op aan om de vrijstelling van artikel 11 van de Batterijenverordening uit te breiden naar rookmelders, koolmonoxide alarmen en gasmelders.

Deze producten zouden aan de volgende criteria moeten voldoen. Bescherming van mensenlevens: expliciet ontworpen om mensenlevens te beschermen in leefomgevingen. EN-productnorm: getest en goedgekeurd volgens geldige EN-normen. Batterij voor 10 jaar: aangedreven door een draagbare batterij die het apparaat minstens 10 jaar betrouwbaar van stroom voorziet. Veilig recyclen: gemakkelijk verwijderbare batterijen voor een veilige verwerking in recyclingcentra. Alleen producten die aan alle vier de voorwaarden voldoen, komen in aanmerking voor vrijstelling.

Hoewel het vaak nuttig is om draagbare batterijen te hebben die gebruikers kunnen verwijderen en vervangen met behulp van in de handel verkrijgbaar gereedschap gedurende de levensduur van het product, zijn er gevallen waarin dit niet geschikt is en zelfs de veiligheid van de gebruiker en de functionaliteit van het apparaat in gevaar kan brengen. Een dergelijk scenario is van toepassing op apparaten zoals rookmelders, koolmonoxidemelders en gasmelders.

Deze veiligheidsapparaten zijn ontworpen voor gebruik in woonomgevingen en waarschuwen bewoners voor brand, rook of gevaarlijke gassen (vooral tijdens de slaap) zodat ze gepast kunnen reageren en indien nodig evacueren. Om een goede werking te garanderen, bevatten al deze producten een draagbare batterij. Met name een aanzienlijk aantal van deze apparaten in Europa (vooral rook- en CO-alarmen) worden geleverd met permanent gesoldeerde batterijen met een levensduur van 10 jaar.

Deze categorie producten dient expliciet om mensenlevens in hun leefomgeving te beschermen en omvat rookmelders (volgens hEN 14604), koolmonoxidemelders (volgens EN 50291-1) en gasmelders (volgens EN 50194-1).

Over SecurityDaily

Security Daily publiceert nieuws, opinie en achtergrond voor security managers en beveiligingsinstallateurs.

Bekijk alle berichten van SecurityDaily →