Twee aanhoudingen voor identiteitsfraude en online fraude

Twee mannen uit Enschede zijn maandag gearresteerd op verdenking van identiteitsfraude en online fraude. Zij zouden goederen hebben besteld op andermans naam bij meerdere webwinkels, om deze daarna door te verkopen op een website voor tweedehands goederen.

De zaak kwam aan het licht doordat een 56-jarige vrouw uit Hilversum begin dit jaar slachtoffer werd. Op haar naam en met haar e-mailadres werden bij diverse webwinkels meerdere bestellingen gedaan, voor een bedrag van enkele honderden euro’s.

Achteraf betalen

De bestelde goederen werden op een ander adres afgeleverd. Telkens werd voor ‘achteraf betalen’ gekozen, waardoor de vrouw pas later de rekeningen kreeg. Toen zij in haar mailbox e-mails ontving van deze bestellingen, gingen de alarmbellen rinkelen. De vrouw schakelde de politie en de betaaldienst in. Hierdoor wist zij enkele bestellingen te annuleren en erger te voorkomen.

Door onderzoek kreeg de politie twee personen in beeld: een 37-jarige en een 52-jarige man, beiden uit Enschede. Zij worden verdacht van betrokkenheid bij tenminste vier zaken. Daarnaast heeft de politie aanwijzingen dat de twee zich vermoedelijk regelmatig bezighielden met andersoortige oplichting, zoals marktplaatsfraude. Zij zouden op de website voor tweedehands goederen producten te koop aanbieden, maar na betaling de producten niet leveren.

Datalek

Uit onderzoek blijkt dat de persoonsgegevens van het Hilversumse slachtoffer mogelijk bij een datalek zijn verkregen. Vervolgens zijn deze gegevens verhandeld. In de woningen van de twee mannen zijn meerdere gegevensdragers in beslag genomen.

Over SecurityDaily

Security Daily publiceert nieuws, opinie en achtergrond voor security managers en beveiligingsinstallateurs.

Bekijk alle berichten van SecurityDaily →