Intersec 2018 in Dubai: compleet aanbod professionele beveiliging

De twintigste editie van de internationale vakbeurs Intersec Middle East in Dubai trok in januari ruim 29.500 bezoekers naar het Dubai International Convention and Exhibition Centre. Verspreid over meerdere hallen konden bezoekers kennismaken met de nieuwste producten en diensten op het gebied van videobewaking, inbraakdetectie en toegangscontrole. Een apart deel van de beursvloer stond volledig in het teken van brandbeveiliging. Veel aandacht ging uit naar de combinatie van kunstmatige intelligentie met bestaande beveiligingstechnologie. De politie van Dubai demonstreerde een robot die eenvoudige taken van agenten op straat kan overnemen. Ook te zien was een drone die een grote hoeveelheid bluswater kan tillen voor het blussen van branden op grote hoogte.

De talloze hijskranen die overal opduiken in de imposante skyline van Dubai onderschrijven de grenzenloze ambities van deze drie miljoen inwoners tellende Arabische metropool. Ook Dubai heeft economisch mindere tijden gekend, maar van een bouwstop is geen sprake meer. Zo wordt hard gewerkt aan een nieuw grootschalig project met onder meer kantoren, winkelcentra en woningen in de omgeving van de natuurlijke haven van de stad aan de Perzische Golf. Blikvanger wordt de Dubai Creek Tower, die de 828 meter hoge Burj Khalifa voorbij zal streven als hoogste gebouw ter wereld. De hoogte van de nieuwe toren, die overigens zelf geen woningen zal krijgen maar ‘360 graden observation decks’ en restaurants en als ‘lichtbaken’ vooral toeristische waarde zal hebben, is nog niet bekendgemaakt. Gesproken wordt over hoogtes uiteenlopend van 928 meter tot zelfs één kilometer.

Een dergelijk hoog gebouw klinkt onwaarschijnlijk, maar Dubai gaat vrijwel overal de hoogte in. Wie bijvoorbeeld de Dubai Marina, een ‘strandstad’ nabij het befaamde eiland Palm Jumeirah met 120.000 inwoners waaronder een groot aantal expats, binnenrijdt, wordt getrakteerd op een muur van architectuur. De ene wolkenkrabber is nog fraaier en indrukwekkender dan de andere en vrijwel zonder uitzondering zijn ze minimaal 250 meter hoog. Wie zich bedenkt dat het grootste deel daarvan bestaat uit appartementen en hotels, zal begrijpen hoe belangrijk het thema brandveiligheid in Dubai is. De overheid van het emiraat maakt zich meer zorgen over grote overslaande branden in woontorens zoals afgelopen jaar in de Grenfell Tower in Londen en in de lokale Torch Tower dan over het bestrijden van kleine criminaliteit op straat, die hier zo goed als ontbreekt. De Torch Tower, een 345 meter hoge woontoren met tachtig etages, was in 2015 het toneel van een felle brand die volgens getuigen ’s nachts uitbrak op een balkon halverwege het gebouw. De brand breidde zich in korte tijd fors uit en delen van de gevel kwamen los en vielen naar beneden. De harde wind zorgde voor hoge vlammen en maakte de brand moeilijk te bestrijden. In augustus vorig jaar werd hetzelfde gebouw opnieuw getroffen door brand. Mede dankzij maatregelen aan de gevel, kon de brand zich niet verder uitbreiden. Neerstortend brandend puin zorgde wel voor brandjes op straat. Bij beide branden vielen geen doden, maar bij de eerste raakten wel mensen gewond.

Drone
Het is dan ook niet toevallig dat een groot deel van de beursvloer van de internationale vakbeurs Intersec Middle East in het teken staat van brandbeveiliging. Daarnaast was er in meerdere hallen ruimschoots aandacht voor ontwikkelingen op het gebied van videobewaking, inbraakbeveiliging en toegangscontrole. De twintigste editie van de driedaagse beurs vond in januari plaats in het Dubai International Convention and Exhibition Centre en werd volgens organisator Messe Frankfurt bezocht door 29.532 bezoekers uit 129 landen. Zij konden zich verdiepen in de nieuwste producten en diensten van 1337 exposanten uit 59 landen. Een deel daarvan had zich verenigd op landenpaviljoens uit onder meer Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Italië en China. Een Holland Paviljoen onbrak, maar op de beursvloer waren wel verschillende Nederlandse bedrijven vertegenwoordigd.

De grootste stand was ook dit jaar van NAFFCO. Deze specialist in brandbestrijding uit Dubai toonde in een soort minibeurs een indrukwekkend aantal blussystemen en pompinstallaties met een (zeer) hoge capaciteit. Opvallend was een drone met vier watercontainers op de hoeken die een grote hoeveelheid bluswater de lucht in kan tillen voor het blussen van branden op grotere hoogtes. Specificaties over de exacte bluscapaciteit, reikwijdte en vlieghoogte ontbraken helaas, maar duidelijk was dat de drone vooral als aanvullend blusmaterieel is bedoeld.

Intelligentie
Meer drones waren werkend te zien in de Drone Zone en gelijktijdig met de beurs vonden twee conferenties plaats over drones en toepassing van kunstmatige intelligentie in beveiligingssystemen. Aan bod kwam onder meer de mogelijke inzet van drones voor het verzamelen van informatie zoals verkeersdrukte of als hulpmiddel bij het beveiligen van evenementen. Op de beursvloer demonstreerde de politie van Dubai een Smart Police Station en was een robot te zien die eenvoudige taken kan overnemen van agenten op straat. Volgens een woordvoerder van de politie worden nog dit jaar acht nieuwe ‘smart’ politiebureau’s geopend. Dat is in lijn met uiteenlopende ‘smart city’ projecten die al zijn of worden gerealiseerd in Dubai en in toenemende mate met elkaar worden verbonden. De politie bood al de Smart Police IOS app en een SOS app. De robots zijn onbewapend en bedoeld voor het uitvoeren van onder andere bewakingsrondes. Ze beschikken over software voor gezichts- en kentekenherkenning en kunnen met camera’s videobeelden vastleggen als bewijsmateriaal. De inzet van robots zal overigens niet ten koste gaan van het aantal arbeidsplaatsen bij de politie. Agenten krijgen bijvoorbeeld ‘geavanceerdere taken’ toebedeeld, zo luidde het op de stand.

Over SecurityDaily

Security Daily publiceert nieuws, opinie en achtergrond voor security managers en beveiligingsinstallateurs.

Bekijk alle berichten van SecurityDaily →