Veiligheidsbranche blij met verwerpen voorstel verhoging minimumloon door Eerste Kamer

De Nederlandse Veiligheidsbranche is blij dat de Eerste Kamer afgelopen week het voorstel heeft verworpen om het wettelijk minimumloon extra te verhogen. Daardoor blijft de verhoging van het minimumloon beperkt tot de ‘gewone’ indexatie op 1 juli (3 procent).

Eerder stemde de Tweede Kamer voor het wetsvoorstel voor een extra verhoging, maar in de Eerste Kamer bleek geen meerderheid. De fracties van BBB, VVD, CDA, JA21, SGP en FVD stemden tegen. De senaat maakt zich zorgen om de hoge kostenstijging voor werkgevers, mede omdat het minimumloon de afgelopen jaren al sterk is verhoogd. Bovendien kost de extra verhoging de overheid zelf ook veel geld, omdat de AOW ook zou meestijgen.

Deze extra verhoging van het minimumloon zou bekostigd worden door het afbouwen van de 30%-regeling voor kennismigranten, het verhogen van de bankenbelasting en het belasten van de inkoop van eigen aandelen door grotere bedrijven. Deze belastingverhogingen worden teruggedraaid of niet doorgevoerd.

In een brandbrief tegen de extra verhoging wezen de Nederlandse Veiligheidsbranche en 22 andere bedrijfstakken op het onder druk staan van het verdienvermogen van het bedrijfsleven, vooral door zware kostenstijgingen. ‘Als dat verdienvermogen niet verbetert, wordt het voortbestaan van steeds meer bedrijven onzeker en dreigen banen te verdwijnen aan de onderkant van de arbeidsmarkt’, stelden zij.

Over SecurityDaily

Security Daily publiceert nieuws, opinie en achtergrond voor security managers en beveiligingsinstallateurs.

Bekijk alle berichten van SecurityDaily →