Kamer wil opheldering over zelfmelders die door personeelstekort niet in cel komen

NSC, BBB, SP en JA21 vragen demissionair minister Weerwind (Rechtsbescherming) of het klopt dat er onder de groep zelfmelders die vanwege personeelstekorten in gevangenissen voorlopig niet worden opgeroepen ook veroordeelden zijn die lange celstraffen van 4 en 5 jaar opgelegd hebben gekregen.

De NOS meldde afgelopen weekend dat ook mensen die zijn veroordeeld tot celstraffen van een paar jaar niet in de cel komen door het personeelstekort. De Kamerleden Uitermark (NSC), Helder (BBB), Van Nispen (SP) en Eerdmans (JA21) willen van de minister een overzicht van de tien zelfmelders met de langste opgelegde straf die nu niet gedetineerd worden. Zij vragen per persoon wat de datum van het veroordelend vonnis is, hoe lang de gevangenisstraf is en voor welk delict de betreffende persoon veroordeeld is.

“In het debat van 11 april heeft u gezegd dat het niet om zeden, ernstig geweld en terrorisme gaat, maar om lichte vergrijpen zoals het beledigen van een ambtenaar in functie. Heeft u de Kamer toen een juiste voorstelling van zaken gegeven, aangezien er kennelijk ook mensen in de groep van de zelfmelderstop zitten met een veroordeling tot bijna 4 en bijna 5 jaren gevangenisstraf?”.

Maatschappelijk aanvaardbaar

De Kamerleden willen dat de minister aangeeft hoeveel zelfmelders niet opgeroepen worden en hoeveel van die mensen een straf van minder dan 3 maanden hadden, 3 tot 6 maanden, 6 maanden tot 1 jaar, 1 tot 3 jaar en langer dan 3 jaar. “Kunt u de tien zwaarste misdrijven geven (de hoogste maximumstraf voor het delict waarvoor zij zijn veroordeeld) waarvoor een zelfmelder niet wordt opgeroepen? Vindt u dat maatschappelijk aanvaardbaar?”

Over SecurityDaily

Security Daily publiceert nieuws, opinie en achtergrond voor security managers en beveiligingsinstallateurs.

Bekijk alle berichten van SecurityDaily →