Kunstmatige intelligentie centraal tijdens IFSEC

Beveiligingssystemen maken meer en meer deel uit van complexe IT-infrastructuren. Integratie en intelligentie bieden meerwaarde die verder gaat dan alleen beveiliging. Dat geeft de beveiligingsbranche kansen, maar gaat ook gepaard met nieuwe uitdagingen en risico’s. Tijdens de internationale vakbeurs IFSEC in Londen was eind juni volop aandacht voor de mogelijkheden van kunstmatige intelligentie, integratie van beveillging in gebouwbeheersystemen en het belang van cybersecurity nu bewakingscamera’s en PIR-detectoren steeds vaker met een netwerk zijn verbonden waarvan ook draadloze deurbellen en andere randapparatuur deel uit maken.

Gaat kunstmatige intelligentie de beveiligingsbranche blijvend veranderen? Worden over enkele jaren bijvoorbeeld nog steeds de beelden van tientallen bewakingscamera’s live uitgekeken, of acteren centralisten in meldkamers en beveiligers op straat dan alleen nog op basis van beelden van ‘afwijkende situaties’ die door intelligente beveiligingssystemen zijn vastgesteld? Is de software daarvoor al betrouwbaar genoeg en durven (of willen) we het aan om de regierol (deels) in de handen te leggen van computers? Wat zijn daarvan de voordelen (meer efficiency en gebruiksgemak) en de nadelen (privacyschending en kans op manipulatie door hackers of overheden)?

De opmars van Artificial Intelligence in security was één van de centrale thema’s tijdens de 45ste editie van de International Fire and Security Exhibition and Conference (IFSEC), die van 19 tot en met 21 juni plaatsvond in het ExCeL beursgebouw in Londen. Duidelijk werd dat beveiligingssystemen meer en meer onderdeel zijn van grotere, complexere IT-infrastructuren. Het draait niet meer om alleen het uitkijken van beelden, verlenen van toegang of detecteren van indringers. Systemen worden dieper geïntegreerd in gebouwbeheersystemen en ook intelligenter. Zo worden beveiligingssystemen deel van een beheeromgeving die verder reikt dan beveiliging, maar waarin beveiliging wel een spilfunctie vervult.

Op de beursvloer toonden tientallen gerenommeerde fabrikanten hun recente oplossingen met kunstmatige intelligentie. Geen fictie, maar oplossingen uit de praktijk die hun waarde al hebben bewezen. Te zien was onder meer hoe duizenden uren aan beeldmateriaal doeltreffend is te doorzoeken en hoe intelligente videosystemen ‘leren’ hun omgeving in kaart te brengen inclusief alle voorbijgangers en voertuigen en de omstandigheden te interpreteren. Op die manier hoeven centralisten in meldkamers niet langer tientallen beeldschermen tegelijk in de gaten te houden en kunnen beveiligers gericht worden ingezet waar en wanneer zij nodig zijn.

Noviteiten
De IFSEC kende dit jaar een gewijzigde opzet met een prominent theater op de beursvloer waar alle drie dagen seminars plaatsvonden over actuele onderwerpen en praktische ‘Show me how’-sessies waarin de werking van producten werd gedemonstreerd. Net zoals ieder jaar lag de nadruk op videobewaking, inbraakdetectie en toegangscontrole, terwijl voor brandbeveiliging de separate vakbeurs Firex werd georganiseerd. Onderstaand een overzicht van noviteiten op de beursvloer, het tweede deel volgt volgende maand.

Nieuw bij Arecont Vision waren het Contera VMS Video Management Systeem, de ConteraWS Web Services, Contera CMR Cloud Managed Recorders en ConteraIP megapixel camera’s. De Contera hardware, software en diensten vullen het bestaande aanbod van Arecont Vision met de MegaIP serie multisensor megapixel camera’s verder aan.

Bij ASSA ABLOY werden verschillende intelligente toegangscontrolesystemen gedemonstreerd en SMARTair, een modulair en schaalbaar toegangscontrolesysteem. Beheerders beschikken over rapporten met alle toegangshandelingen in het gebouw: wie komt binnen, waar en wanneer? Met de OpeNow mobiele oplossing kan een smartphone worden gebruikt als veilige virtuele sleutel. RX Web is een webbased toegangscontrolesysteem voor het beheren van maximaal zestien deuren. Het bestaat uit een combinatie van bedrade lezers en Aperio online draadloze technologie. De database wordt beheerd en is opgeslagen in de RX webcontroller. Hierdoor is geen aanvullende software vereist.

Over SecurityDaily

Security Daily publiceert nieuws, opinie en achtergrond voor security managers en beveiligingsinstallateurs.

Bekijk alle berichten van SecurityDaily →