Veiligheidsbranche wil persoonlijke pasjes voor beveiligers

Beveiligers moeten een persoonlijke pas krijgen als zij over de juiste papieren beschikken. Daarom moeten de huidige bureaucratische procedures voor beveiligingspersoneel en -bedrijven worden vervangen door een eenvoudige nieuwe procedure.

Die dringende oproep doet voorzitter Ard van der Steur van de Nederlandse Veiligheidsbranche aan de vooravond van een bespreking door de Tweede Kamer. Van der Steur benadrukt dat de huidige procedures onnodig omslachtig zijn en zelfs bijdragen aan het tekort aan beveiligingspersoneel. Daarbij lijkt er consensus over de zaak, maar laat een wetsvoorstel toch al vier jaar op zich wachten.

Beveiligers die onder de huidige wetgeving in de veiligheidsbranche willen werken, kunnen dat uitsluitend doen als hun werkgever daarvoor toestemming krijgt van de korpschef van de politie. Deze procedure duurt gemiddeld twee maanden en als een beveiliger van werkgever verandert, begint die procedure opnieuw. Voor beveiligers met bijvoorbeeld twee werkgevers – wat vaak het geval is – moet de procedure twee keer worden doorlopen.

Lange doorlooptijd

De procedure betekent ook dat beveiligingspersoneel vaak lange tijd niet mag werken in afwachting van een nieuwe toestemming en dat de werving van nieuw personeel een lange doorlooptijd heeft. Dit vergroot de personeelsproblemen van de sector. Personeelstekorten leidden onlangs tot grote problemen op Schiphol en bij evenementen.

De Nederlandse Veiligheidsbranche bepleit daarom de invoering van een persoonlijke pas voor elke beveiliger en een snelle toetsingsprocedure. Met zo’n pas zou personeel snel van werkgever kunnen veranderen. Tevens wordt de politie ontlast.

De oproep van de Nederlandse Veiligheidsbranche is verwoord in een brief aan de vaste Kamercommissie voor Justitie. Aanleiding is een Kamerbrief van minister Yesilgöz van Justitie en Veiligheid over de zogenoemde ‘toekomstagenda korpscheftaken’. Die wordt op 7 juli besproken in de Kamercommissie.

Over SecurityDaily

Security Daily publiceert nieuws, opinie en achtergrond voor security managers en beveiligingsinstallateurs.

Bekijk alle berichten van SecurityDaily →