OM eist 36 maanden cel voor twee gewelddadige juwelenroven

Het Openbaar Ministerie Oost-Nederland eist 36 maanden celstraf tegen een 28-jarige man uit Almere voor het medeplegen van twee inbraken bij juweliers, waarbij grote hoeveelheden sieraden werden buitgemaakt.

In Zwolle vond op 1 september 2022 rond vijf uur ’s nachts een snelkraak plaats. Twee mannen zetten een krik onder het rolluik van de juwelier en sloegen met hamers de pui kapot. Ze kropen onder het rolluik door en sloegen vitrinekasten aan diggelen met hamers en wisten daar sieraden uit te pakken. De kraak was in twee minuten voorbij.

Op 26 oktober 2022 vond in Ermelo een soortgelijke snelkraak bij een juwelier plaats, ditmaal rond half vijf in de nacht. Ook hier werd een roldeur geforceerd, vitrines ingeslagen en sieraden weggenomen. De eigenaar van de zaak werd wakker van het inbraakalarm en belde de politie. De buit van deze twee inbraken bedraagt in totaal ruim tweehonderdduizend euro.

DNA-match

Op achtergelaten gereedschappen werd DNA van een verdachte gevonden. Dat leidde naar de 28-jarige man. Hij kreeg in 2022 in België 20 maanden gevangenisstraf opgelegd voor een ramkraak, gepleegd in 2019. De verdachte werd in deze zaak aan de hand van een DNA-match veroordeeld.

Het OM acht de richtlijnen voor een reguliere inbraak te laag en komt uit op een eis van 36 maanden gevangenisstraf.

Over SecurityDaily

Security Daily publiceert nieuws, opinie en achtergrond voor security managers en beveiligingsinstallateurs.

Bekijk alle berichten van SecurityDaily →