Maximum straffen zware drugscriminaliteit omhoog

Bij de zwaarste vormen van drugscriminaliteit kan straks harder worden opgetreden. De georganiseerde misdaad die zich bezighoudt met harddrugs, is de laatste decennia enorm veranderd en verhard. Daarom wordt meer ruimte geboden om hogere straffen te eisen en op te leggen in strafzaken waar harddrugs in het spel zijn, zoals de grootschalige in- en uitvoer van cocaïne en de productie van synthetische drugs.

Op het aanwezig hebben van harddrugs is nu een maximum gevangenisstraf gesteld van zes jaar. Dat verandert in het wetsvoorstel naar een maximum gevangenisstraf van acht jaar. Voor de opzettelijke handel en productie van harddrugs stijgt de maximum gevangenisstraf van acht naar twaalf jaar, voor de in- en uitvoer van harddrugs van twaalf naar zestien jaar en voor het plegen van voorbereidingshandelingen ten behoeve van harddrugsdelicten van zes naar acht jaar.

Harde klappen

Volgens demissionair minister Yesilgöz-Zegerius (Justitie en Veiligheid) delen opsporingsdiensten ‘harde klappen’ uit in het verstoren en oprollen van criminele netwerken dankzij het kraken van versleutelde communicatiediensten. Tegelijk is te zien dat het OM in zaken tegen de zwaarste categorie drugscriminelen met de strafeisen aan de bovenkant zit van het wettelijke maximum aan gevangenisstraffen.

Rechters leggen in dergelijke zaken tevens zeer hoge straffen op, soms tot het wettelijke maximum. Meestal staan de verdachten van zware drugsdelicten ook terecht voor andere strafbare feiten, zoals deelneming aan een criminele organisatie, bedreiging, bezit van automatische vuurwapens en witwassen. In de loop der jaren zijn de strafmaxima voor dit soort samenhangende feiten in de georganiseerde misdaad wel al verhoogd.

Omringende landen

Door nu ook het strafmaximum op harddrugsdelicten te verhogen, wordt meer ruimte en flexibiliteit geboden om te bepalen welke straf(eis) passend is gelet op de omstandigheden in specifieke zaken. Ook zal Nederland door de verhoging van de strafmaxima op harddrugsdelicten meer in de pas lopen met omringende landen als het gaat om de strafrechtelijke aanpak van zware drugscriminaliteit, veelal gepleegd in de context van een criminele organisatie.

Over SecurityDaily

Security Daily publiceert nieuws, opinie en achtergrond voor security professionals.

Bekijk alle berichten van SecurityDaily →