OM eist 3,5 jaar cel tegen koerier crimineel geld

Het Openbaar Ministerie heeft bij de rechtbank Rotterdam een gevangenisstraf van 3,5 jaar geëist tegen een 35-jarige geldkoerier. De man is volgens het OM betrokken geweest bij tientallen overdrachten van crimineel geld. In totaal ging het om meer dan drie miljoen euro.

De in Rotterdam woonachtige geldkoerier was in beeld gekomen bij de politie vanwege ontsleutelde SkyECC chatberichten. Hij maakte gebruik van cryptotelefoons en ook van een verborgen ruimte in zijn auto om grote geldbedragen tussen de honderdduizend en een miljoen euro over te dragen in Nederland. Hij is volgens het OM betrokken bij minimaal 85 geldoverdrachten in de periode 2019 tot 2021.

De verdachte geldkoerier heeft nooit een verklaring gegeven voor de grote geldbedragen die hij onder zich had. Het kan worden uitgesloten dat het geld een legale herkomst had, aldus de officier. In bankkluisjes en in de woning van de verdachte en zijn vrouw zijn ook nog eens contante geldbedragen van tienduizenden euro’s aangetroffen door de politie.

Zilverfolie

De bankbiljetten waren veelal grote coupures en ingepakt in zilverfolie. Hiervoor zijn de verdachte geldkoerier en ook zijn vrouw vervolgd. Tegen de vrouw is een taakstraf van 180 uur, een geldboete van twintigduizend euro en een voorwaardelijke gevangenisstraf van vier maanden geëist.

De rechtbank doet op 15 maart 2024 uitspraak.

Over SecurityDaily

Security Daily publiceert nieuws, opinie en achtergrond voor security managers en beveiligingsinstallateurs.

Bekijk alle berichten van SecurityDaily →