Onderzoeksraad wil beroepsgang in nieuwe stelsel beveiligen van personen

In het nieuwe stelsel voor het beveiligen van personen liggen taken rond persoonsbeveiliging, opsporing en vervolging niet langer in één hand bij het OM, maar worden deels overgeheveld naar de NCTV. De Onderzoeksraad voor Veiligheid blijft bij het standpunt dat een te beveiligen persoon moet kunnen aangeven dat bepaalde beveiligingsmaatregelen niet passen en daarvoor een beroepsgang moet hebben binnen het stelsel.

Met het nieuwe stelsel moet Nederland beter voorbereid en toegerust zijn op dreiging vanuit de zware, georganiseerde criminaliteit. Het nieuwe stelsel komt grotendeels tegemoet aan de aanbevelingen van de raad uit het rapport ‘Bewaken en beveiligen. Lessen uit drie beveiligingssituaties’ van maart 2023. De aanbeveling voor een onafhankelijke beroepsinstantie in het nieuwe stelsel is niet overgenomen door de minister van Justitie en Veiligheid.

Chris van Dam, voorzitter van de Onderzoeksraad: “De plannen voor het nieuwe stelsel zijn concreet en de uitvoering ervan is in gang gezet. Er is serieus geluisterd naar de aanbevelingen van de Onderzoeksraad. Maar om het nieuwe systeem echt te laten werken zijn naast voldoende capaciteit vooral ook inlevingsvermogen en communicatieve vaardigheden nodig, op alle betrokken niveaus. Bedreigde mensen en hun omgeving verdienen het om met begrip benaderd te worden. Dan komt het nieuwe stelsel echt tot leven.”

De Onderzoeksraad publiceerde in maart vorig jaar het onderzoek naar aanleiding van de aanslagen op Reduan, broer van de kroongetuige in het Marengo-proces, Derk Wiersum, advocaat van de kroongetuige en Peter R. de Vries, vertrouwenspersoon van de kroongetuige.

Over SecurityDaily

Security Daily publiceert nieuws, opinie en achtergrond voor security managers en beveiligingsinstallateurs.

Bekijk alle berichten van SecurityDaily →