Nieuwe slimme domecamera Axis voor efficiënte zorg en betere veiligheid patiënten

De nieuwe AXIS Q9307-LV domecamera van Axis Communications biedt video- en audioanalyse waarmee zorgmedewerkers op afstand patiënten kunnen observeren en risicovolle situaties in ziekenhuizen en andere zorginstellingen zijn te detecteren.

Zo kan het systeem dankzij kunstmatige intelligentie (AI) aangeven wanneer patiënten zijn gevallen of kunnen, door audiodetectie, hoestbuien en verhoogde stemgeluiden gesignaleerd worden. Hierdoor kunnen zorgmedewerkers snel reageren op alarmerende situaties.

Tweerichtingscommunicatie

De domecamera is uitgerust met een ingebouwde luidspreker en vier microfoons voor tweerichtingscommunicatie. Gebruikers kunnen ook audiowaarschuwingen ontvangen via de AXIS Object Analytics. Zo kan een patiënt die bijvoorbeeld zijn of haar ziekenhuisbed nog niet mag verlaten, gerustgesteld of geïnformeerd worden over noodmaatregelen en hulp die onderweg is. Daarnaast zijn zorgmedewerkers beter in staat om prioriteiten te stellen en de zorg te verlenen, daar waar het nodig is.

Tijdens de ontwikkeling van de netwerkcamera is rekening gehouden met specifieke wensen van de zorgsector. Door video, audio, analyse en LED’s te combineren in één veelzijdig apparaat, zorgt de AXIS Q9307-LV voor een kostenefficiënte oplossing.

Het apparaat is voorzien van de ingebouwde maskeringssoftware AXIS Live Privacy Shield, waarbij de privacy voor patiënten, familieleden en zorgmedewerkers in realtime gewaarborgd wordt door bijvoorbeeld gezichten te blurren. De geïntegreerde audioanalyse slaat geen audiobestanden op en LED-indicatoren geven de patiënt aan waar het apparaat voor gebruikt wordt.

De robuuste camera is IK-08 geclassificeerd en bestand tegen dagelijkse schoonmaakbeurten met isopropanol, natriumhypochloriet en waterstofperoxide zonder dat het apparaat aangetast wordt.

“Met deze nieuwe camera kunnen we verschillende uitdagingen aanpakken waarmee gezondheids- en zorginstellingen dagelijks te maken hebben. Zeker met het tekort aan zorgpersoneel in een vergrijzende samenleving is de behoefte aan zorg en beveiliging op afstand voor zowel patiënten als personeel steeds groter”, zegt Erik Baeten, beveiligingsadviseur bij Axis Communications.

Over SecurityDaily

Security Daily publiceert nieuws, opinie en achtergrond voor security managers en beveiligingsinstallateurs.

Bekijk alle berichten van SecurityDaily →